Leren van water

Leren van water

Wist u dat er over water en riolering diverse lespakketten beschikbaar zijn en ook veel activiteiten over water worden georganiseerd zoals de week van ons water? Ook informatie voor een spreekbeurt of werkstuk is voorhanden.

Lespakketten

Meer informatie over lespakketten en voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld te vinden op de volgende websites:

Activiteiten

Voor het deelnemen aan wateractiviteiten is veel informatie te vinden op www.onswater.nl en www.weekvanonswater.nl.

Werkstukken en presentatie

Het maken van een werkstuk, presentatie of spreekbeurt gaat eigenlijk allemaal op een zelfde manier. Het belangrijkste is dat je stap voor stap te werk gaat. 
De eerste stap is het kiezen van een onderwerp. Bedenk eerst waar je het over wilt hebben. Leuke onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

  • Wat is water?
  • Hoe maken we water schoon?
  • Hoe werkt de waterkringloop?
  • Waar kan je veilig zwemmen?

Op internet kun je vast en zeker heel veel vinden over je onderwerp. Maar wat is de beste plek om te zoeken? Begin maar eens op www.riool.info, www.droppiewater.nl of www.lesjedorst.nl. Maar ook in tijdschriften, boeken en kranten kan je veel meer informatie vinden.

Een hulpmiddel om meer over een onderwerp te weten te komen is een woordweb. In een woordweb schrijf je in het midden je onderwerp, bijvoorbeeld ‘afvalwater’, je hoofdonderwerp. Je kan na het kiezen van de belangrijkste woorden deze gebruiken voor de hoofdstukken. Als je gekozen hebt wat je belangrijk en interessant vindt, dan kun je die kernwoorden ook gebruiken voor de hoofdstukjes.

 Woordweb

Om de hoofdstukken te vullen en te vertellen wat je wil, maak je gebruik van je eigen woorden. Als afronding verzin je een inleiding en afsluiting. In de inleiding vertel je bijvoorbeeld waarom je voor het onderwerp hebt gekozen en hoe je bij het onderwerp bent gekomen. Als afsluiting kan je vertellen wat je hebt geleerd en wat je zo interessant vond aan het onderwerp. Dit vertel je als conclusie.

Om te kijken wat anderen van je werkstuk of spreekbeurt vinden kan je hem laten lezen of kun je hem voordoen voor je vader of moeder, je opa of oma of iemand anders. Misschien hebben ze ook nog wel goede ideeën hoe het nóg beter kan.

Eigenlijk gaat het bij het maken van een spreekbeurt ook op die manier. Gebruik dezelfde stappen als bij een werkstuk. Het is het best om alles wat je vertellen wilt gewoon op te schrijven. Daarna schrijf je je verhaal nog een keer op, maar dan alleen de belangrijkste woorden. Dat gebruik je tijdens je spreekbeurt als spiekbriefje.

Je wilt graag een goede spreekbeurt houden. Je vader of moeder of je opa of oma willen vast wel even je publiek zijn en naar je spreekbeurt luisteren. Zo kun je mooi oefenen en misschien hebben ze nog een idee om het nog beter te maken.

Nu de tekst af is kan je aan de slag met het mooi maken van je spreekbeurt of werkstuk. Plaatjes zijn altijd goed om je tekst of je verhaal duidelijker te maken. Je luisteraars begrijpen dan beter wat je vertelt. Ook kan je misschien wel een proefje doen of een voorbeeld laten zien.

Als afronding maak je een mooie voorkant en je bent klaar! Veel succes!

Logo Buurtpreventie     Naambord Molenstraat

Logo West-Brabants Archief

                Logo rekenkamercommissie