Brabant Remembers

Centraal bij de viering van 75 jaar vrijheid, staan de persoonlijke ervaringen van de Tweede Wereldoorlog. De campagne 'Brabant Remembers - 75 personal life changing war stories' vertelt persoonlijke, levensveranderende oorlogsverhalen van Brabanders. Deze geven samen een indringend beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van 'het verraad van de radiopost op landgoed de Vloeiweide' in Rijsbergen is hierin, als één van de 75 verhalen, opgenomen. In de gemeente Zundert delen wij veel verhalen: hier woedde het verzet hevig en hebben inwoners mensen geholpen met onderduiken of de vlucht naar België.

Programma

Wanneer

Wat

6 juni 2019

'Verzet, Verraad, Vrijheid'

Boekpresentatie en filmvertoning. Gerrit Wiechert Kleisen jr. beschrijft in zijn boek 'Verzet, Verraad, Vrijheid' het leven van zijn vader Gerrit Wiechter Kleisen, douanier in Wernhout tijdens de Tweede Wereldoorlog en als verzetstrijder gefusilleerd. Deze avond wordt de documentaire 'Het Eerbetoon' getoond. Het Joodse gezin Joseph ontstapte, met behulp van de burgerij van Naarden, aan deportatie en vluchtte via Wernhout naar Zwitserland. De bijeenkomst is op uitnodiging. 

6 oktober 2019

Herdenking Vloeiweide

26 oktober 2019

Anjerconcert Fanfare Bereden Wapens in het CultuurCentrum

25, 26 en 27 oktober 2019

Toneelvoorstelling 'De weg naar vrijheid' door KBO-Brabant Remembers m.m.v. KSE Etten-Leur in de Koutershof

Senioren herdenken, samen met jongeren, 75 jaar vrijheid in dit toneelstuk. Het gaat over gewone mensen in ongewone situaties en over keuzes waar je voor komt te staan. 

 1 april - 5 mei 2020

Maand van de vrijheid

In alle provincies rijdt een Vrijheid-Express om verhalen over oorlog en vrijheid op te halen en te brengen. De Vrijheid-Express fungeert als ontmoetingsplaats, expositieruimte en evenementenplatform.

4 mei 2020

Dodenherdenking

5 mei 2020 

Vrijheidsmaaltijden

In heel Nederland worden op 5 mei 2020, in alle vormen en maten, Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema'spreken: thema's waarbij niet dagelijks wordt stilgestaan. Hier wordt op Bevrijdingsdag aandacht aan geschonken.

4 oktober 2020

Herdenking Vloeiweide