23 juli 2021

Mieke van den Heijkant – beter bekend als Mieke van Zundert – maakt een kunstwerk met de beeltenis van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Dit kunstwerk komt te hangen in de Raadzaal. Een selectiecommissie bestaande uit burgemeester, griffier en een vertegenwoordiging van de gemeenteraad koos unaniem voor het ontwerp van deze Zundertse kunstenares.

Mieke van den Heijkant is een veelzijdig kunstenares die naast tekenen en schilderen ook andere vormen van kunstbeoefening uitoefent. “Ik ben heel blij met deze opdracht. Dit soort opdrachten zijn de kers op de taart, de heilige graal zogezegd.  Ik vind het een uitdaging om nu eens een andere kant van mijzelf en mijn kunstenaarschap te laten zien”, vertelt Mieke van den Heijkant.

De selectiecommissie geeft als toelichting op de keuze: "Mieke van Zundert raakte ons direct met haar kenmerkende stijl. Deze is eigentijds maar tegelijk ook tijdloos. Haar visie op deze opdracht sluit naadloos aan bij wat wij als commissie voor ogen hebben. We zijn er dan ook trots op dat we met dit kunstwerk verzekerd zijn van een waardige, duurzame en vooral Zundertse aanvulling op onze raadzaal voor minimaal de komende 20 jaar."

 

Er zijn in totaal 30 ontwerpen ingediend

De ontwerpen zijn divers in vorm, materiaal, afmeting en kleur. Hieruit heeft de selectiecommissie een keuze gemaakt. Criteria hierbij waren o.a. vormgeving, passend bij de uitstraling van de raadzaal én de Koninklijke waardigheid. De selectiecommissie was onder de indruk van het enthousiasme, creativiteit en kwaliteit van alle inzendingen.

 

Afbeelding van koning en koningin passend bij de nieuwe raadzaal

In bijna elke raadzaal hangt een beeltenis van de koning en koningin. De gemeente Zundert heeft het raadhuis verbouwd tot een eigentijdse kantooromgeving en raadzaal. De gemeente Zundert heeft daarom een uitvraag gedaan naar een afbeelding van koning Willem-Alexander en koningin Maxima passend bij deze ruimte.

 

Te zien vanaf 24 maart 2022

Hoe het kunstwerk eruit komt te zien blijft nog even een geheim. Het kunstwerk wordt onthuld bij de installatie van de nieuwe gemeenteraad op 24 maart 2022.