Bestrijding 2020

Begin 2020 hebben wij al zo’n 250 nestkasten opgehangen. Op de lange termijn streven wij naar een natuurlijke balans. Dit doen we door, naast nestkasten op te hangen, bermen ecologisch te maaien en in te zaaien. Zo worden natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aangetrokken, deze dragen bij aan het herstellen van de natuurlijke balans. Ten slotte streven wij naar meer diversiteit in het bomenbestand.

In april komen de rupsen uit de eitjes en starten wij met het spuiten van nematoden (aaltjes) of XenTari (bacteriepreparaat). In totaal worden 7500 eikenbomen behandeld.

Vanaf eind mei start ook de bestrijding aan de hand van meldingen. Meldingen in de buurt van gevoelige locaties zoals scholen, kinderdagverblijven, speelvoorzieningen, sportcomplexen en verzorgingshuizen hebben de hoogste prioriteit. Uiteraard houden we er rekening mee dat sommige van deze voorzieningen gesloten zijn in verband met het coronavirus.

Ingeklapt

Wat kan ik doen?

Als u, als eigenaar van een boom, last heeft van de eikenprocessierups is het advies een gespecialiseerd groenbedrijf in te schakelen. Probeer vooral niet zelf de nesten te verwijderen. Kijk op de website van de VHG welke hoveniersbedrijven dit werk kunnen uitvoeren. Daarnaast kunt u zelf nestkastjes voor koolmezen ophangen of bloemenmengsel inzaaien. 

Ingeklapt

Overlast melden

U kunt overlast van de eikenprocessierups bij ons melden via gemeente@zundert.nl, 076-599 56 00 of VerbeterdeBuurt. Wij proberen uw melding zo snel mogelijk op te pakken, in de zomermaanden kan dit door de vele meldingen iets langer duren.

Ingeklapt

Meer informatie

Kijk voor veelgestelde vragen en antwoorden én meer informatie op het Kennisplatform Processierups en de website van de GGD.

Ingeklapt