03 mei 2021

Dinsdag 4 mei legden burgemeester Vermue en wethouders de Beer, Kok en Zopfi  bloemen op de herdenkingsmonumenten in de kernen van de gemeente Zundert. Net zoals in 2020 was dit zonder publiek. Gedurende de dag bezochten de burgemeester en wethouders alle herdenkingsmonumenten. Op verschillende plekken klonk de Taptoe. De toespraak van burgemeester Vermue staat op onze website.

Charles van Campenhout heeft de hele dag foto's gemaakt. Deze zijn te bekijken in zijn online album 'Dodenherdenking 2021'.

 

Herdenking in de gemeente Zundert

De gemeente Zundert herdenkt al jaren de burgerslachtoffers die omgekomen zijn in of kort na de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Zundert. Op elke begraafplaats in de kernen zijn herdenkingsmonumenten opgericht waarop de namen staan vermeld van deze burgerslachtoffers. “Achter de burgerslachtoffers die wij herdenken gaan vele persoonlijke verhalen schuil. Verhalen die duidelijk maken wat het vraagt van onszelf en anderen om in vrijheid te leven. Vroeger en nu. Ik hoop dat we in nagedachtenis aan de slachtoffers deze verhalen blijven doorgeven en daarmee de waarde van vrijheid samen hoog houden”, aldus burgemeester Vermue.

 

Verzetsstrijder Jacques de Weert

Dit jaar besteden we speciale aandacht aan de Zundertenaar, Jack de Weert. Hij heeft tijdens de tweede wereldoorlog als verzetsstrijder zijn leven gegeven. Vóór de oorlog was hij student  rechten. In de oorlog richt hij de falsificatie centrale op van de LO (landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers). Deze organisatie maakte NS abonnementen voor onderduikers en verzetslieden zodat zij ongehinderd door Nederland konden reizen. Ook liet hij stempels maken om tabaks- en benzinebonnen te vervalsen, vervalste documenten en verzamelde gegevens over foute Nederlanders. Na zijn arrestatie in Amsterdam werd hij op 23-jarige leeftijd op 5 september 1944 omgebracht in Kamp Vught.

Kijk hier het verhaal van Jacques de Weert

 

Herdenkt u mee?

Hang de Nederlandse vlag halfstok

Op 4 mei hingen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Wij riepen alle inwoners op om de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Van zonsopgang tot zonsondergang. De vlag die gebruikt werd, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

 

Leg een bloem bij een oorlogsmonument

In elke kern is op de begraafplaats een oorlogsmonument opgericht. In de loop van de dag kon u daar bloemen neerleggen. Ook bij de plaquette bij de Trudokerk en bij het oorlogsmonument in Rijsbergen naast de kerk kon u bloemen neerleggen.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/aangepaste-bloemlegging-in-zundert-op-dodenherdenking-1