23 september 2020

Wethouder Duurzaamheid, Johan de Beer, geeft donderdagavond 24 september de aftrap voor de Global Goals Dag 2020. Dit doet hij tijdens de online informatieavond over energiebesparing. Tijdens de informatieavond krijgen inwoners besparingstips per woningtype en advies om met weinig geld energie te besparen.

 

Op vrijdag 25 september is de Global Goals Dag 2020. Zundert doet hier als global goal gemeente aan mee. “Vorig jaar nam de gemeenteraad het duurzaamheidsbeleid aan. Toen spraken we af dat duurzaamheid binnen drie jaar vanzelfsprekend is. Bij inwoners én in het beleid. Ik vind dat de inwoners, bedrijven, organisaties en de gemeente heel mooie stappen hebben gemaakt op dit gebied. Van een gasloos raadhuis tot een lokale energieagenda. En een stijging van het gebruik van het energieloket door inwoners,” zegt wethouder Duurzaamheid, Johan de Beer.

 

Veel inwoners zijn zelf aan de slag met de energietransitie

Wij willen ze daar graag bij helpen. Daarom organiseren wij dit jaar informatieavonden over energiebesparing. Voor iedere kern is er een informatieavond. “En die gaan door. Ook in coronatijd. Morgenavond is de derde digitale bijeenkomst. Deze informatieavond is speciaal voor inwoners uit Klein Zundert en Zundert. In juni en september vonden veel inwoners uit Rijsbergen, Wernhout en Achtmaal hun weg naar de digitale bijeenkomsten,” voegt Johan de Beer toe. Ook organiseert de gemeente in oktober en december collectieve inkoopacties voor inwoners die hun huis gaan isoleren of zonnepanelen willen plaatsen. In november komt er een energiebespaarbox voor inwoners. Al deze acties doet de gemeente niet alleen. Gemeente Zundert werkt samen met het Regionaal Energieloket, stichting WindCent en Rabobank De Zuidelijke Baronie.

 

Duurzaamheid is meer dan alleen de energietransitie

Daarom heeft de gemeente Zundert het lokale duurzaamheidsbeleid gebaseerd op de ontwikkeldoelen van de Verenigde Naties. Duurzaamheid raakt immers de volle breedte van onze samenleving: van de energietransitie tot de openbare ruimte en onze dienstverlening. Daarom is Zundert sinds 2019 een global goal gemeente. “In het beleid zien we duurzaamheid overal terug. In de verbouwing van het raadhuis, het maatschappelijk vastgoed, de aanpak van een inclusieve gemeente voor iedereen tot het maatschappelijk verantwoord inkopen”, zegt Johan de Beer.

 

Over de informatieavond op 24 september

De aftrap voor de Global Goals dag doet wethouder de Beer bij de start van de digitale informatieavond. De informatieavond is op 24 september, van 19:00 – 20:30 uur. Bijwonen is gratis en pers is digitaal van harte welkom. Aanmelden doet u via de website van het Regionaal Energieloket.

 

Over de Global Goals Dag

Op 25 september nemen veel gemeenten, maatschappelijke organisaties, scholen, de Rijksoverheid en ambassades deel aan de vlaggenactie om hun steun uit te spreken voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Global Goals) van de Verenigde Naties.

Het is op 25 september 2020 precies vijf jaar geleden dat de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelen omarmde. Dit zijn 17 doelen die ons op weg helpen naar een inclusieve, eerlijke en duurzame samenleving in 2030. De Duurzame Ontwikkelingsdoelen gaan over de wereldwijde uitdagingen: van armoede en genderongelijkheid tot de klimaatverandering. Op 25 september praten wereldleiders over de Global Goals tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De vlaggenactie is een samenwerking van VNG, SDG Nederland, Global Compact Netwerk Nederland en de Rijksoverheid. Meer informatie vindt u op de website van de VNG.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/aftrap-duurzaamheidsdag-tijdens-online-informatieavond