16 oktober 2020

Lieve Zundertenaren, Beste mensen,

 

Een prachtige voorstelling van Repelsteeltjes en Kindercorso ‘the Battle’. Twee voorbeelden die laten zien dat we op een goede wijze met de herwonnen ruimte zijn omgegaan. Ieder op zijn eigen manier. Maar ook de horeca-ondernemer, die de inrichting van zijn zaak had aangepast. De sportvereniging die de trainingen op een andere wijze invulde. De ‘Aopelaanders’, die zich al aan het voorbereiden waren op een alternatieve aftrap van het carnaval op 11 november. Nog niet alles was mogelijk of ging goed. En dat was slikken, maar we waren met elkaar op de goede weg. Helaas heeft het virus ons ingehaald. De besmettingen zijn, ook in Zundert, weer fors gestegen. We moeten weer een flinke stap terug zetten in onze bewegingsvrijheid.

 

In de voorbije maanden hebben we, zonder uitzondering, allemaal de gevolgen ondervonden van het virus. Voor de een op een andere wijze dan de ander. Afgelopen week sprak ik twee oudere inwoners. Beiden waren begin dit jaar positief getest op Corona. Op het moment dat ze juist heel dicht bij elkaar wilden zijn, mochten ze elkaar niet zien of vasthouden. Of de vrouw wiens partner even naar de huisartsenpraktijk was. Ter plaatse daar gekomen bleek hij opgenomen te moeten worden. Ze hebben elkaar daarna 17 dagen niet mogen zien. Het zijn de verhalen waar ik kippenvel van krijg als ik ze hoor. Op zulke momenten wil je niets liever dan dichtbij de mensen zijn die je lief hebt. 

 

Weet u nog waarom we deze maatregelen genomen hebben? We willen dat de zorg het vol blijft houden. Dat er genoeg plaatsen in de ziekenhuizen beschikbaar blijven. Dat de reguliere zorg, ook als het niet acuut  is maar wel hard nodig, door kan blijven gaan. Zoals bij behandelingen tegen kanker of bij hartklachten. Daarom is het van belang dat we onze sociale contacten tot een minimum beperken. Dat we de noodzakelijke afstand houden, als we elkaar toch ontmoeten binnen de mogelijkheden die er zijn. En een beetje nuchtere en realistische Zundertenaar heeft daar toch geen overheid bij nodig die de regels voorschrijft? Laten we zelf onze verantwoordelijkheid blijven nemen. 

 

De overheid balanceert in de maatregelen die nu genomen zijn tussen wat medisch en menselijk noodzakelijk is. In de gesprekken die ik zelf heb, nu ook veelal digitaal, komen uiteraard veel vragen. En ook veel meningen. Over hoe noodzakelijk en effectief bepaalde maatregelen zijn. En waarom op de ene plek iets wel kan waar het op de andere plek niet mag. Ja, ik zie ook dat de richtlijnen niet altijd even samenhangend zijn of veel vragen oproepen. Maar laten we ons blijvend realiseren dat er sprake is van een buitengewone situatie. Alleen maar op zoek gaan naar de uitzonderingen gaat ons niet verder helpen in de strijd tegen het virus. 

 

De bladeren vallen van de bomen. De dagen worden korter en we gaan richting de winter. Waar we in het voorjaar de tuin op orde brachten voor de zomer of een wandeling maakten, blijven we nu meer binnen. Kou en troosteloos weer zijn mogelijk van invloed op onze gemoedstoestand. Ook de huidige onzekere tijden dragen daar misschien niet aan bij. Wij kunnen samen het verschil maken. Door er voor elkaar te zijn. Dat hebben we de afgelopen maanden al laten zien. Een pannetje soep voor de buurman die alleen is kan het verschil maken. Videobellen met je vrienden kan het verschil maken. Samen een wandeling maken in de frisse buitenlucht. Er voor elkaar zijn, ook op 1,5 meter afstand, maakt het verschil! En vergeet nooit, een echte glimlach zien we in elkaars ogen. Een twinkeling die ook met een mondkapje op zichtbaar is. 

 

Samen krijgen we Corona onder controle. Zorg goed voor uzelf en elkaar!

 

Joyce Vermue

Burgemeester gemeente Zundert

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/boodschap-burgemeester-vermue-een-echte-glimlach-zien-we-in-elkaars-ogen-een-twinkeling-die-ook-met-een-mondkapje-op-zichtbaar-is