06 februari 2019

De Vloeiweide, de Pannenhoef, Kinderboerderij de Leijhoeve, de Sint-Bavokerk en de Boerendag zijn de vijf parels van Rijsbergen. Dit maken studenten van Breda University of Applied Science gisteren bekend in het rapport ‘Het verhaal van Rijsbergen’. In opdracht van gemeente Zundert deden zij onderzoek naar het culturele erfgoed van Rijsbergen om de rijke geschiedenis van het dorp onder de aandacht te brengen.
 

Sfeerplein
Inwoners konden hun parels aangeven op een reizende schatkaart dat door de studenten werd verspreid. Tevens werden er brainstormsessies georganiseerd om het verleden, heden en toekomst van het dorp in beeld te brengen. Naast de top vijf komen de studenten tot aanbevelingen, waaronder een sfeerplein met elementen die gekoppeld zijn aan de parels. Het is een plek waar herinneringen worden gedeeld en nieuwe herinneringen worden gemaakt. Wethouder Cultuur Twan Zopfi is enthousiast: ‘Het verhaal van Rijsbergen vangt de ziel van het dorp. Ik ben positief verrast door de werkwijze van de studenten en de kwaliteit van het rapport.’
 

Trots op cultuur
Gemeente Zundert heeft een rijke geschiedenis met bijbehorend cultureel erfgoed. De verhalen van toen en nu worden in kaart gebracht door de methode storytelling. Storytelling geeft betekenis en binding aan een plaats, beeld of object. De verhalen kunnen vervolgens de basis vormen voor activiteiten zoals voorstellingen, themadagen en rondleidingen.
 

Vervolg
De gemeente gaat nu onderzoeken of ze het sfeerplein kunnen faciliteren. Tevens is de intentie om het project uit te breiden naar de andere dorpskernen van gemeente Zundert.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/dit-zijn-de-vijf-parels-van-rijsbergen