31 augustus 2018

In de nieuwbouwwijk de Groene Kamers in Rijsbergen zijn op 30 augustus twee straatnaamborden onthuld: de Boswachter Neefsstraat en de Maria Koijenstraat. Beide straatnamen zijn vernoemd naar twee van de slachtoffers van het Vloeiweidedrama in 1944. Burgemeester Poppe-De Looff verrichtte de handeling samen met nabestaanden Julia van Rijckevorsel-Neefs en Johan Neefs, en met Onno Brautigem, voorzitter van stichting De Vloeiweide.

 

Het Vloeiweidedrama
Jaarlijks wordt het oorlogsdrama van de Vloeiweide herdacht. In de Tweede Wereldoorlog boden boswachter Neefs en zijn vrouw Maria Koijen onderdak aan verzetsstrijders, die er een radiopost inrichtten. Op 4 oktober 1944, tegen het einde van de oorlog, werd de radiopost verrast door een aanval van de Duitsers. Hierbij kwamen de echtgenote van boswachter Neefs, drie kinderen van het gezin, en vijf verzetslieden om het leven. Een dag later werden nog eens acht leden van het verzet om het leven gebracht.

Burgemeester Poppe – De Looff, tevens bestuurslid van stichting de Vloeiweide, is trots op de nieuwe straatnamen: “Het drama van de Vloeiweide heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op onze gemeenschap. De straatnamen zijn daarom een mooi en passend eerbetoon aan twee bijzondere mensen in onze lokale geschiedenis. We mogen niet vergeten dat zij zich sterk maakten voor onze vrijheid”.

De straatnamen werden onthuld in bijzijn van bewoners van de nieuwbouwwijk de Groene Kamers. Na de onthulling verzamelden belangstellende in de Harmoniezaal te Rijsbergen alwaar Onno Brautigem, voorzitter van stichting De Vloeiweide, vertelde over het oorlogsdrama. Burgemeester Poppe-de Looff sloot de bijeenkomst af.

Op 7 oktober vindt in Rijsbergen de jaarlijkse herdenking van de Vloeiweide plaats. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. 

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/eerbetoon-voor-oorlogsdrama-in-twee-rijsbergse-straatnamen