11 maart 2022

De eigendommen van de slapende gilde Sint Sebastiaan zijn op vrijdag 11 maart overgedragen aan de Stichting Beheer Gilde Attributen. Het gaat om 22 zilveren Koningsschilden en zilveren kettingen met afbeeldingen erop. Een aantal schilden gaan terug tot aan de 18e eeuw. Burgemeester Vermue en de heer Henny Hoppenbrouwers, namens Gilde Sint Sebastiaan en het bestuur van de Stichting Beheer Gildeattributen, ondertekenden een overeenkomst hiervoor.

 

De stichting Beheer Gildeattributen heeft als doel om eigendommen te bewaren van gilden en schutterijen, die aangesloten zijn bij de Noordbrabantse Federatie van Schuttersgilden. De stichting Beheer Gildeattributen geven de eigendommen in bewaring bij de Stichting Outer en Heerd. Henny Hoppenbrouwers vice-voorzitter van de federatie en voorzitter van de Kring Baronie &Markiezaat is blij met de overdracht: ‘Door het behouden van deze stukken van Sint Sebastiaan houden we het cultureel erfgoed in stand. Ook kunnen de stukken weer gebruikt worden, wanneer er leden opstaan die het gilde willen voortzetten.’

 

Gilde Sint Sebastiaan is opgericht in 1616 in Rijsbergen.

Destijds werd een gildekaart verleend door prins Philips Willem van Oranje. Het was het derde gilde in Rijsbergen en bestemd voor de ‘kleyne luyden’. Leden schoten met de handboog. Sinds 1981 is Sint Sebastiaan slapend. Een eenmaal opgericht gilde wordt nooit opgeheven, maar wordt ‘slapend’ als er geen actieve leden zijn. De eigendommen gingen in bewaring bij de gemeente Rijsbergen.

In 2016 besteedde Heemkundekring De Drie Heerlijkheden nog aandacht aan het gilde, dat toen 400 jaar geleden werd opgericht. En in 2020 was het gildezilver te bezichtigen in het museum De Weeghreyse Zundert.

 

Een bekend beeld van de rijke geschiedenis in onze gemeente zijn de schuttersgilden. Ontstaan om de stad militair te beschermen en te schutten. Tegenwoordig is de functie van de schuttersgilden sterk veranderd. Broederschap, traditie en folklore staan nu hoog in het vaandel. Dat is iets om trots op te zijn. Daarom ben ik blij dat de eigendommen van de slapende Gilde in onze gemeente bewaard worden door de stichting,’ vertelt Joyce Vermue, burgemeester en overhoofdman Gilde Sint Willibrordus en Gilde Sint Jan.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/eigendommen-gilde-sint-sebastiaan-rijsbergen-overgedragen-aan-stichting-beheer-gilde-attributen