19 november 2020

Gemeente Zundert gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem. Burgemeester Vermue en Karin Krijnen van het meldpunt tekenen daarvoor vandaag, op 19 november, een samenwerkingsovereenkomst. Dit betekent dat de gemeente vanaf 1 december direct belangrijke meldingen over criminaliteit en fraude, uit de gemeente Zundert, ontvangt.

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Joyce Vermue zegt hierover: “Ondermijning is een vorm van criminaliteit die we moeten opsporen en aanpakken. Signalen over ondermijnende activiteiten willen we daarom vroegtijdig in beeld brengen. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van inwoners hard nodig. Daarom sluit de gemeente zich aan bij Meld Misdaad Anoniem”.

 

Over Meld Misdaad Anoniem

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij Meld Misdaad Anoniem maken mensen melding over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude of onverklaarbaar vermogen. De melder is en blijft anoniem. Karin Krijnen: “Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen. Maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn veel redenen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet overzien of dat ze er simpelweg niets mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet”.

 

Zo bereik je Meld Misdaad Anoniem

Melden kan via een beveiligde omgeving op de website van Meld Misdaad Anoniem. Inwoners kunnen ook telefonisch hun melding doorgeven. Meld Misdaad Anoniem is zeven dagen per week bereikbaar via telefoonnummer 0800-7000. Op maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

Melden is belangrijk. Een melding kan ervoor zorgen dat er een onderzoek start of het kan een laatste stukje informatie in een lopend onderzoek zijn. Elk jaar volgen er meer dan 1500 aanhoudingen naar aanleiding van anonieme meldingen. Wanneer een hennepkwekerij vlam vat, of een drugslab in een woonwijk ontploft, zeggen buurtbewoners soms dat ze al langer dachten dat er iets niet klopte.

 

Hoe herken je drugscriminaliteit?

Ben je bewust van de risico’s die je loopt door niets te doen met dit onderbuikgevoel. Wil je weten hoe je drugscriminaliteit herkent? Ga op zoek naar signalen in de immersive room Bijtende Bende die vandaag op de Markt in Zundert staat. Kom langs tussen 12 en 17 uur en leer meer over de effecten van drugscriminaliteit voor jouw wijk of buurt. De Bijtende Bende is een initiatief van de politie, gemeente Zundert, Meld Misdaad Anoniem en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.

Een bezoek aan de Bijtende Bende kan met inachtneming van de RIVM-richtlijnen.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gemeente-zundert-sluit-aan-bij-meld-misdaad-anoniem