14 januari 2022

In navolging van andere gemeenten gaat ook de horeca in de gemeente Zundert open op zaterdag 15 januari. Dit statement volgt naar aanleiding van de signalen in de media dat de horeca nog gesloten blijft vanwege de corona-crisis. De Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zundert en Rijsbergen en de gemeente Zundert hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over het verantwoord opengaan van de horecagelegenheden als statement.

 

De corona-maatregelen hebben een steeds grotere maatschappelijke impact bij verschillende groepen in de samenleving, waaronder de horeca. Het gevoel leeft dat de horeca de klappen opvangt van de corona-aanpak. Uit de signalen in de media blijkt dat winkels open mogen op afspraak en de horeca gesloten blijft. Om die reden maakt de horeca op zaterdag 15 januari een statement en gaat open.

We hebben eerder laten zien dat we verantwoord open kunnen. En we vragen onze collega’ s en gasten om deze actie te steunen door onze gastvrijheid te omarmen en samen te laten zien dat wij op een goede wijze hiermee om kunnen gaan.’  geeft Wil Nouws van de KHN afdeling Zundert en Rijsbergen aan.

 

De gemeente Zundert ziet de impact die de maatregelen hebben op de ondernemers en herkent het gevoel dat de maatregelen binnen de coronacrisis met name gedragen worden door de horeca, cultuursector, winkels en evenementen. Om die reden zijn er met de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zundert-Rijsbergen afspraken gemaakt om hen de gelegenheid te bieden op zaterdag 15 januari op een verantwoorde wijze het statement te kunnen laten maken.

Burgemeester Vermue vult aan: ‘Er is een gevoel van boosheid en machteloosheid. Het leed waar de horeca al twee jaar mee te maken heeft maakt dat het water aan de lippen staat. Ik heb daarom alle begrip voor het statement dat de horecaondernemers willen maken. Ik heb vertrouwen in hun gastheerschap en dat zij dit op een verantwoorde wijze doen met inachtneming van de afspraken die wij in goed overleg hebben gemaakt.

 

De gemeente geeft op zaterdag 15 januari geen handhavingsprioriteit aan dit statement mits de deelnemers veilig open gaan

Daarom zijn de volgende afspraken gemaakt:

  • Horeca opent de deuren van 09.00 tot 17:00 uur. Tenzij in de persconferentie op vrijdagavond 14 januari een andere sluitingstijd voor niet-essentiële detailhandel wordt gecommuniceerd.
  • Gasten reserveren van tevoren of aan de deur een plaats en er wordt gewerkt met een vaste zitplaats.
  • Max. groepsgrootte van 4 personen per tafel of per huishouden.
  • Binnen geldt placering op 1,5 meter afstand met een maximum van 50 personen.
  • Buiten mag het reguliere terras open. Ook hier geldt het houden van 1,5 meter afstand en placering.
  • Verder geldt de mondkapjesplicht, Coronatoegangsbewijs controle en het houden van 1,5 meter afstand.
  • We vragen ondernemers om te communiceren wanneer het vol is.

De gemeente handhaaft bij excessen. Als blijkt dat er in een horecagelegenheid niet aan deze afspraken wordt voldaan, kan er als nog handhavend opgetreden worden.

 

De verwachting is dat winkeliers morgen op afspraak open mogen

Mocht in de persconferentie aangekondigd worden dat winkels dicht blijven, dan sluiten de ondernemersverenigingen van de gemeente Zundert aan bij het statement en de gemaakte afspraken. Een vertegenwoordiging van de ondernemersverenigingen was ook aanwezig bij het gezamenlijke gesprek op vrijdag 14 januari.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/horeca-in-gemeente-zundert-gaan-zaterdag-als-statement-open