08 februari 2019

Vrijdagavond 8 februari ontvangen kunstenaar Henk Groenhuis en Museum de Weeghreyse de cultuurprijs Goede Grond voor hun uitzonderlijke culturele prestatie in Zundert. De prijs wordt overhandigd door wethouder Twan Zopfi tijdens de cultuurnetwerkavond in de Weeghreyse. Sinds maart 2018 konden nominaties gestuurd worden naar de werkgroep. Uit deze nominaties zijn nu twee prijswinnaars aangewezen.

Iconisch beeld het Corsomeisje

De werkgroep heeft unaniem gekozen voor Henk Groenhuis om zijn kunstenaarschap als schilder en beeldhouwer. Met deze prijs wordt zijn inzet als ontwerper van bloemencorsowagens, zijn docentschap en voor zijn nalatenschap in beelden erkend. In het bijzonder het beeld ‘Het Corsomeisje’, dat iconisch is geworden in de gemeente Zundert.

Dorpsmuseum met grote potentie

Ook voor de Weeghreyse sprak de werkgroep zich unaniem uit. Het museum in Rijsbergen vervult een brugfunctie tussen heden en verleden. Het is een plek waar het specifieke karakter van de vijf kerkdorpen en de buurtschappen zichtbaar wordt. In 10 jaar tijd zijn er door vrijwilligers al meer dan 50 tentoonstellingen georganiseerd.

Lokale kunstenaar ontwerpt prijs

De winnaars ontvangen een geldbedrag en een kunstwerk. Het kunstwerk is speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door Eefje Goos. De Zundertse kunstenaar heeft een glazen schaal ontworpen, uitgevoerd in aardse kleuren die typerend zijn voor haar kleurenpalet. Tevens leggen de kleuren een link naar de naam van de cultuurprijs ‘Goede Grond’.

Cultuurprijs nieuwe stijl

Na een intensieve tijd van voorbereiding wordt op 8 februari de cultuurprijs Zundert voor de eerste keer sinds 2016 uitgereikt. Dit gebeurt niet meer jaarlijks, maar op het moment dat er speciale prestaties zijn geleverd. De werkgroep bestaat uit personen die cultuur in de gemeente een warm hart toedragen. De werkgroep bestaat uit: Mieke van Zundert, Wim Valkenburg, Kees Vogels, Vera Hartman en Jacqueline Backx. De gemeente Zundert faciliteert de werkgroep.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/kunstenaar-henk-groenhuis-en-museum-de-weeghreyse-ontvangen-zundertse-cultuurprijs