31 maart 2022

Tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad op woensdag 30 maart zijn ook de nieuwe portretten van het Koningspaar onthuld. Mieke van Zundert maakte de levensgrootte portretten voor de raadzaal van de gemeente Zundert. Na de onthulling van de portretten werden de nieuwe raadsleden onder het toeziend oog van Koning Willem-Alexander geïnstalleerd.

 

Mieke van Zundert koos voor twee grote statuur portretten van 210 bij 90 cm. Mieke van Zundert laat hen beiden naar buiten kijken, het dorp in, de gemeenschap in.  Dit symboliseert hun band met onze gemeenschap. In de schilderijen zijn verwijzingen verwerkt naar typische Zundertse elementen. De jurk van koningin Maxima is een variatie op een ‘Van Goghjurk’ van ontwerper Mattijs van Bergen. Hierin zijn Van Gogh-elementen, bloemencorsovelden, het buitengebied, plein air schilderen en werkers in het veld verwerkt. Maar ook in het schilderij van de koning zijn verwijzingen naar Zundert te zien, zoals de boomkwekerij, het bloemencorso en de velden rondom de boomkwekers. De koningin heeft een enkele witte pompon-dahlia ( white aster) in haar hand, de koning een stek van een Physocarpus.

 

De kunstwerken zijn te bezichtigen op maandag 4 april

Van 13.00 tot 18.00 is de raadzaal geopend voor publiek om de schilderijen te bekijken. Mieke van Zundert is aanwezig en geeft een kijkje in het maakproces.  

 

Afbeelding van koning en koningin passend bij de nieuwe raadzaal

In bijna elke raadzaal hangt een beeltenis van de koning en koningin. Na de renovatie van het raadhuis past hier ook een eigentijdse beeltenis van ons koningspaar bij in de raadzaal. De plek waar de besluitvorming voor onze Zundertse gemeenschap plaatsvindt.  De gemeente Zundert heeft daarom een uitvraag gedaan naar een afbeelding van koning Willem-Alexander en koningin Maxima passend bij deze ruimte.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/portretten-van-koningspaar-in-raadzaal-onthuld