29 juli 2021

De ondergrondse warmtebuffer wordt binnenkort geplaatst op het terrein van VV Wernhout. Hiermee gaan de gebouwen van VV Wernhout en de Wernhoutse gymzaal van het gas af. Sportpark Wernhout is het eerste volledig gasloos sportpark in Nederland.

In aanwezigheid van het ministerie van VWS, de KNVB, gemeente Zundert, genodigden en de talloze vrijwilligers van voetbalvereniging Wernhout, presenteerde HoCoSto de werking van warmtebuffer. Deze zakt binnenkort in de grond op het sportpark: dit is hét moment waar een paar jaar naar is uitgekeken. Met de installatie van de ondergrondse warmtebuffer vindt opwekking van energie geheel duurzaam plaats en gaan VV Wernhout en de gymzaal van het gas af.

De eerste gesprekken over deze duurzame oplossing vonden plaats in het najaar van 2018. Het Achtmaalse bedrijf HoCoSto won een prijs van het ministerie van VWS om daarmee een sportaccommodatie te verduurzamen. Na analyse van de lokale sportparken bleek sportpark Wernhout het meest geschikt. Gemeente Zundert is groot voorstander van initiatieven die bijdragen aan de energietransitie en heeft volledige ondersteuning geboden.

 

Trots op lokaal lef

De kans om het sportpark volledig duurzaam te verwarmen werd direct opgepakt. Voetbalvereniging Wernhout werd kartrekker van het project en realiseert, financiert en exploiteert de warmtebuffer. Wij zijn als college trots op hun lef en doorzettingsvermogen om dit op deze manier op te pakken,” aldus wethouder Duurzaamheid Johan de Beer. Als sportvereniging kan VV Wernhout goedkoper geld lenen en kent betere subsidiemogelijkheden. De gemeente neemt deze investering na 15 jaar over waarna de warmtebuffer in eigendom van de gemeente komt. VV Wernhout is straks ook energieleverancier voor de gemeentelijke gymzaal. Om dit in goede banen te leiden hebben de gemeente Zundert en VV Wernhout in februari 2021 een leverings- en verduurzamingsovereenkomst ondertekend. Het project is nagenoeg met bestaande geldstromen gefinancierd.

Onze voetbalvereniging heeft geïnvesteerd in duurzaamheid, goed voor het milieu, nu en in de toekomst. Deze investering houdt ook de energiekosten op een gelijk niveau en levert in de toekomst een flinke kostenbesparing op. Om dit voor iedereen te realiseren, blijft de overheid een heel belangrijke taak houden. De haalbaarheid hangt af van de te verstrekken subsidies, in welke vorm dan ook. Mogelijk kan onze pilot hierin bijdrage, nadat alles afgewerkt is,” vertelt voorzitter van VV Wernhout, Jan Hereijgers.

 

Ook stap dichterbij Wernhoutse voetbalkooi

De plaatsing van de warmtebuffer betekent ook dat we een stap dichterbij de plaatsing van de voetbalkooi zijn. De voetbalkooi komt bovenop de grond waar de buffer is aangelegd. Hierdoor gaat deze ruimte niet verloren en maken we werk met werk.

 

Over de warmtebuffer

Zonnecollectoren op het dak van de sporthal en zonnepanelen op het dak van de voetbalvereniging wekken duurzame energie op. Hiermee wordt het water in de ondergrondse warmtebuffer (inhoud 580 m3 water) verwarmd. Dit wordt vervolgens omgezet in energie voor de verwarming van de ruimtes en de tap- en douchewatervoorziening voor vv Wernhout en de gymzaal. De warmtebuffer heeft een afmeting van 15 bij 15 meter en zit 4,5 meter onder de grond. De warmtebuffer is een innovatie van het Achtmaalse bedrijf HoCoSto.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/sportpark-wernhout-wordt-volledig-duurzaam-verwarmd