23 april 2021

Alle basisscholieren in de groepen 5 en 6 van de Zundertse basisscholen, ontvangen een starterspakketje voor de actie ‘Tegeltje eruit, Plantje erin’. Deze actie is een doorkijk naar de Nationale Viering Boomfeestdag 2022, die in Zundert plaatsvindt. Gisteren – 22 april -  was wethouder De Beer op de St. Antoniusschool in Klein Zundert om de starterspakketjes aan de leerlingen uit te delen.

Tegeltje eruit, Plantje erin’ roept de kinderen op om – samen met hun ouders – een tegeltje uit hun tuin te lichten én hier bloemzaadjes te zaaien. De bloemzaadjes maken deel uit van het starterspakketje. Een flyer met educatieve doe-opdracht én het ‘Gro-poppetje’ maken het pakketje compleet.

 

Een tuintje voor ‘Gro’

Wij willen dat de basisscholieren zoveel mogelijk tegeltjes uit de tuinen halen én hier bloemzaadjes planten’, opent Johan de Beer, wethouder Duurzaamheid, Milieu en Afval. ‘Daarom is er een creatief concept bedacht: het ‘Gro-poppetje’, vergelijkbaar met de welbekende ‘Wuppies’. ‘Gro’ heeft een tuintje nodig om in te kunnen leven. De basisschoolkinderen worden gevraagd dit tuintje voor ‘Gro’ te maken door een tegeltje uit hun tuin te lichten én hier de bloemzaadjes te planten’.

Aan dit concept is ook een educatieve doe-opdracht gekoppeld. Na verloop van tijd komen de bloemzaadjes uit. Hier komen beestjes op af, dit zijn vriendjes van ‘Gro’. De kinderen kunnen op de flyer aankruisen welke vriendjes al in het ‘Gro-tuintje’ zijn gespot.  ‘Zo zit ook het onderwerp biodiversiteit verweven in deze actie’, besluit De Beer.

 

Belang van groen

Het Vogelrevalidatiecentrum – samenwerkingspartner in deze actie – is blij dat er wordt ingezet op bewustzijn onder kinderen: ‘Wij hebben een lesprogramma waarin het belang van groen wordt gekoppeld aan zwerfafval, milieuverontreiniging, klimaatverandering en biodiversiteit. Deze actie sluit perfect aan op dit lesprogramma. Groen is zo ontzettend belangrijk: het helpt vogels, insecten en egels om te overleven. Bovendien gaat het hittestress en wateroverlast tegen’.

Het Vogelrevalidatiecentrum verspreidt de starterspakketjes. Alle basisschoolleerlingen in groep 5 en 6 ontvangen een pakketje. Dit zijn ongeveer 350 leerlingen.

 

Over de Nationale Viering Boomfeestdag 2022

Maart 2022 wordt de 65ste editie van de Nationale Viering Boomfeestdag in de gemeente Zundert gevierd. Op het nieuwe, thematische park Business Centre Treeport (BCT) worden bomen geplant. ‘Tegeltje eruit, Plantje erin’ biedt een doorkijk naar deze dag: de kinderen worden bewust van het belang van groen. Bij de Nationale Viering Boomfeestdag 2022 worden honderden kinderen betrokken bij de eerste aanplant op de nieuwe locatie langs de A16.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/tegeltje-eruit-plantje-erin-door-de-zundertse-basisscholieren