04 mei 2020

Vandaag staan we stil bij alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van conflicten en vredesmissies nadien. Burgemeester Vermue heeft een videobooschap ingesproken die u hier kunt luisteren. Hieronder kunt u de toespraak lezen. 

Videoboodschap Burgemeester Vermue

Taptoe blazen in Rijsbergen

Beste mensen, Lieve inwoners van Zundert,

Zojuist heeft u kunnen kijken naar de Nationale Herdenking op de Dam. Een herdenking die anders is dan alle andere jaren. Landelijk en in onze gemeente. We zijn bij de herdenking op de Dam, maar ook in onze gemeente op afstand van elkaar, maar toch verbonden in onze gedachten bij de slachtoffers.

De taptoe klonk door alle straten, door alle gemeenten, in alle provincies van Nederland. Ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van conflicten en vredesmissies nadien. Burgers en militairen.

75 jaar na de bevrijding herdenken wij de overledenen in eigen kring en spreek ik u toe vanuit mijn kamer, in plaats van het oorlogsmonument in Rijsbergen.  Hoe we in deze periode het verlies en afscheid van dierbaren ervaren maakt deze herdenking extra bijzonder.

 

Op 4 mei leggen we in onze kernen bloemen bij alle monumenten ter herdenking aan de burgerslachtoffers tijdens de oorlog. Ook vandaag heb ik dit gedaan. Het lezen van de namen van de doden en de verhalen die erachter schuil gaan grijpen me aan. Het leed in Achtmaal, Klein Zundert, Rijsbergen, Wernhout en Zundert in die oorlogsjaren is onvoorstelbaar.

 

Het afgelopen jaar stond in het teken van 75 jaar vrijheid. Veel verhalen zijn voorbij gekomen. Verhalen van de laatste eindstrijd,  verhalen van de bevrijders, die nog steeds naar Nederland én Zundert komen om te herdenken. Zoals de 94-jarige Bryce Thornton van de Timberwolves. Verhalen van verzetstrijders. En de vele persoonlijke verhalen van u en mij en onze familieleden. Het heeft indruk op mij gemaakt dat het tot op de dag van vandaag nog steeds heel moeilijk is voor veel ouderen of hun kinderen om over het leed in deze tijd te praten. Het verdriet. Vaak weten familieleden niet wat hun naasten hebben meegemaakt of horen pas veel later wat hen is overkomen.

 

Wat ik telkens terug zie naast het verdriet is ook de strijdbaarheid, het samenzijn met familie, vrienden en vaak totale onbekenden die te hulp schieten. Deze verhalen brengen hoop en verbondenheid mee. Daar houd ik me, zeker in deze onzekere tijden, goed aan vast. Ik hoop u ook.

 

De viering van vrijheid is onverminderd belangrijk. Niet alleen omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. Ook niet vanwege de huidige situatie waar we ons in bevinden. Maar juist omdat er in nog zoveel landen in de wereld conflicten gaande zijn. Elke dag zien we het op het journaal. Elke dag wordt strijd geleverd om in vrijheid te leven.

 

Morgen is het bevrijdingsdag. Er stonden de afgelopen maanden mooie activiteiten op stapel om onze vrijheid te vieren, zoals de rondtourende vrijheidsexpress waar de verhalen uit het verleden levend worden gehouden voor nieuwe generaties en ook was er vrijheidsmaaltijd in voorbereiding. We hopen dat we later in het jaar alsnog een moment vinden om hier aandacht aan te besteden.

 

Gelukkig zijn we creatief genoeg om een andere invulling te geven aan de viering van onze vrijheid.
Hang daarom op 5 mei de vlag uit!
Lees op de website van 4 en 5 mei hoe u vanuit huis hierbij stil kunt staan!
Zing een mooi lied voor de buren!
Hef het glas!
En laat ons weten hoe u de vrijheid viert. Laat een bericht achter onder mijn video op facebook. Ik kan niet wachten om te lezen wat vrijheid voor u betekent.

 

Ik wens u alle gezondheid toe. Laten we de vrijheid op 5 mei vieren, op afstand van elkaar, maar toch verbonden. En zoals het concert in de avond op 5 mei traditioneel afgesloten wordt: “We’ll Meet Again”. We ontmoeten elkaar weer!


Joyce Vermue
Burgemeester gemeente Zundert

 

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/toespraak-van-burgemeester-joyce-vermue-dodenherdenking