12 april 2021

Breda, Zundert en Landstad de Baronie willen groen op pantoffelafstand. Daarom organiseren zij op 21 april het Landschapslaboratorium Groenstad: een middag vol inspiratie over de balans tussen natuur en stedelijke ontwikkeling. Het lab Groenstad is één van de 10 landschapslaboratoria van de Landschapstriënnale 2021. Wethouder Patrick Kok en wethouder Johan de Beer zijn twee van de sprekers tijdens lab Groenstad. 

Elke drie jaar vindt de Landschapstriënnale ergens in Nederland plaats. Voor iedereen die zich met het landschap bezighoudt, zich ermee verbonden voelt en er graag is. De basis van de triënnale is dit jaar een verzameling van 10 landschapslaboratoria, op verschillende plekken in Brabant, in de maand april. Met elk een eigen thema en veelal een online programma. 
 

Lab Groenstad op 21 april

Het lab Groenstad is een online middag met sprekers, een masterclass door Adriaan Geuze, een talkshow onder leiding van Marianne Thieme en deelsessies. Lab Groenstad verkent hoe we ervoor zorgen dat natuur en water uitgangspunten worden in gebiedsontwikkeling. Zodat er een goede balans is tussen ‘groen denken’ en ‘economisch denken’. Wethouder Paul de Beer van Breda: “Bij nieuwe stedenbouwkundige ontwikkelingen voegen we ze natuur toe aan de stad, in plaats van natuur te verdringen. Een mooi voorbeeld is het doortrekken van de Nieuwe Mark door de stad met groene kades en een stadspark. Zo blijft de stad leefbaar en is de natuur voor iedereen op pantoffelafstand,  ook midden in de stad”.
 

Vitaal Buitengebied Zundert als belangrijk pilot

De gemeente Zundert presenteert de de eerste inzichten van de pilot Vitaal Buitengbied. In Zundert slaan overheden, inwoners en ondernemers de handen ineen om een toekomstbestendig buitengebied te creëren: om te wonen, ondernemen en recreëren. Met elkaar zoeken naar kennis, kunde en ondersteuning om oplossingen mogelijk te maken. De praktijk blijkt weerbarstiger dan het omdenken. “De pilot heeft ons laten zien dat we op een andere manier moeten samenwerken. Dat we niet opschieten met starre kaders, maar elkaar de ruimte moeten geven. En dat het helpt om je net iets meer in de ander te verplaatsen.” Aldus wethouder Patrick Kok van Zundert.

Het programma

Wethouder Patrick Kok presenteert en gaat in gesprek over het vitaal buitengebied. Wethouder Johan de Beer (wethouder en lid Regiegroep Van Gogh Nationaal Park i.o.) schuift om 17:00 uur aan bij de Talkshow ‘de oogst van de dag’  en gaat in gesprek met Marianne Thieme, Adriaan Geuze, Jeroen Hoefsloot en Hildegard Assies.  

Deelnemers aan het lab kunnen digitaal actief bijdragen aan de gesprekken tijdens ‘break-out’ sessies over onder meer de ontwikkeling van ’t Zoet: de Mark als vitale, groene levensader; de economische betekenis van het Beemdengebied; economie en ecologie in balans; en kansen die vrijkomende agrarische bedrijfslocaties bieden voor andere maatschappelijke opgaven. 

Het lab Groenstad vindt plaats op 21 april van 13.30 - 18.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Landschapstriënnale Groenstad. Het programma vind je op deze link

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zundert-breda-en-landstad-de-baronie-organiseren-op-21-april-het-lab-groenstad