22 juli 2022

Zundert is twee straten rijker: de Janus van den Heuvelstraat en Paul Windhausenstraat in de wijk De Groene Kamers. De straten zijn vernoemd naar twee verzetshelden, die een grote rol hebben gespeeld in Rijsbergen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 21 juli onthulde burgemeester Vermue de straatnaamborden in bijzijn van de nabestaanden en nieuwe bewoners uit de wijk.

De nieuwbouwwijk De Groene Kamers in Rijsbergen krijgt steeds meer vorm. Bij de eerste fase van de Groene Kamers in 2018 werden de straatnamen toegekend aan Boswachter Neefs en zijn vrouw Maria Koijen. Zij waren betrokken bij het verzet op de Vloeiweide. Om hierbij aan te sluiten zijn de nieuwe straten vernoemd naar twee andere verzetsstrijders, die omkwamen bij het Vloeiweidedrama.

 

Janus van den Heuvelstraat

Janus van den Heuvel is geboren op 8 februari 1910 in Rijsbergen. In de oorlog sloot hij zich aan bij de verzetsgroep van de Vloeiweide. Bij de overval op de post van de Vloeiweide op 4 oktober 1944 werden een aantal verzetsstrijders gedood. De anderen, waaronder Janus van den Heuvel werden gevangen genomen en de volgende dag aan de Galderseweg in Breda gefusilleerd.

 

Paul Windhausenstraat

De voormalig leraar uit Breda raakte in 1943 betrokken bij het verzet. Hij gaf leiding aan de verzetsgroep, die op de Vloeiweide vanuit de woning van boswachter Neefs een radiopost van de ordedienst onderhield. Tijdens de overval van de Duitsers op de woning liep Paul Windhausen naar buiten om vrije aftocht te vragen voor de vrouw van de boswachter en haar kinderen. Vrijwel onmiddellijk werd hij neergeschoten, waarna hij door een SS’er werd doodgeschoten.

 

Het Vloeiweidedrama

Jaarlijks wordt het oorlogsdrama van de Vloeiweide herdacht. In de Tweede Wereldoorlog boden boswachter Neefs en zijn vrouw Maria Koijen onderdak aan verzetsstrijders, die er een radiopost inrichtten. Op 4 oktober 1944, tegen het einde van de oorlog, werd de radiopost verrast door een aanval van de Duitsers. Hierbij kwamen de echtgenote van boswachter Neefs, drie kinderen van het gezin, en vijf verzetslieden om het leven. Een dag later werden nog eens acht leden van het verzet om het leven gebracht. Op zondag 9 oktober vindt in Rijsbergen de jaarlijkse herdenking van de Vloeiweide plaats. Belangstellenden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zundert-eert-verzetshelden-met-nieuwe-straatnamen