16 april 2019

Gemeente Zundert wil dat duurzaamheid binnen drie jaar een vanzelfsprekendheid is in het gemeentelijk beleid en in de samenwerking met medeoverheden, bedrijfsleven, verenigingsleven en inwoners. Dat staat in de duurzaamheidsambitie die wethouder Johan de Beer op 15 april presenteerde.

 

Gemeente Zundert heeft haar ambitie voor een duurzame en toekomstbestendige gemeente vastgelegd in het position paper Duurzaamheid. De ambitie is vertaald naar een lokale duurzaamheidsagenda die jaarlijks herijkt wordt. Duurzaamheid gaat de regio aan, het land, Europa, en het is zeker ook een mondiaal vraagstuk. Daarom kiest de gemeente ervoor om de duurzaamheidsagenda te baseren op de 17 internationale doelstellingen van de Verenigde Naties: de Global Goals. “Met een lokale duurzaamheidsagenda handelen we daarmee in de geest van, en dragen wij lokaal bij, aan de realisatie van de internationale doelstellingen,” aldus wethouder Duurzaamheid, Johan de Beer. Het doel is dat duurzaamheid binnen drie jaar een vanzelfsprekendheid is in het gemeentelijk beleid en in samenwerking met medeoverheden, bedrijfsleven, verenigingsleven en inwoners. Duurzaamheid is dan verankerd in de manier van denken en doen.

 

Voor en door Zundert

In voorbereiding op dit position paper heeft de gemeente informatie opgehaald uit de Zundertse samenleving. “We zijn positief verrast door de vele initiatieven en de oprechte interesse in duurzaamheid. Zo stroomden de ideeën binnen tijdens de duurzaamheidsavond in december. Vertegenwoordigers van lokale organisaties, bedrijfsleven, raadsleden, ambtenaren en wethouders deelden hun ideeën met elkaar. Het was een inspirerende avond; precies hoe we in gemeente Zundert graag samen de uitdagingen oppakken,” aldus wethouder De Beer. Woensdagavond 17 april spreekt de gemeenteraad tijdens de Rondevergadering over de duurzaamheidsambitie.

 

Eén loket voor energiebesparing woningen

Eén van de onderdelen van de lokale agenda is het Regionaal Energieloket voor inwoners. Het online loket helpt huiseigenaren om de juiste keuze te maken voor hun woning. Kun je beter starten met het isoleren van je vloer of juist met zonnepanelen? Hoe werkt een warmtepomp en welk bedrijf kan het uitvoeren? Allemaal vragen waar inwoners op www.regionaalenergieloket.nl/zundert antwoorden kunnen vinden. Tevens kunnen lokale ondernemers zich aanmelden om hun bedrijf in het bestand te laten opnemen.  

Een mooie toekomst begint al heel dichtbij huis. Daar kunnen mensen al het verschil maken door woningen te verduurzamen. We kregen echter van inwoners te horen dat zij behoeften hebben aan één goed overzicht van de vele maatregelingen en subsidies. Daarom hebben we besloten om ons aan te sluiten bij het Energieloket,” aldus Johan de Beer, wethouder Duurzaamheid.

Onder de recente bouwvergunningen voor bestaande woningen verlootte wethouder De Beer een energieadviesgesprek. Deze gaat naar Arjan van Oorschot waar een adviseur aan huis komt voor een op maat adviesgesprek voor de verduurzaming van het huis.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zundert-presenteert-lokale-duurzaamheidsambitie