07 juni 2019

Donderdag 13 juni organiseren Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout in samenwerking met de gemeente Zundert een avondvullend programma dat in het teken staat van het verzet in Wernhout tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Boek Verzet, Verraad, Vrijheid

Tijdens de avond is het boek van Gerrit Wiechtert Kleisen verkrijgbaar. De zoon van Wernhoutse verzetsstrijder Gerrit Wiechert Kleisen vertelt het verhaal van zijn vader.  Kleisen senior was actief in het Nederlands verzet. Eerst in Wernhout als douanier, waar hij samen met (Belgische) collega’s vele mensen de grens over heeft geholpen. Tot er verraad wordt gepleegd. Kleisen duikt onder in de Achterhoek bij Aalten. Daar sluit hij zich opnieuw aan bij het verzet. Weer wordt hij verraden en de Duitsers rollen bijna het gehele verzet rond Aalten op. Na een schijnproces fusilleren ze velen daarvan, waaronder Kleisen, nu 75 jaar geleden op D-day in de Duinen van Bloemendaal. Het boek ‘Verzet, Verraad, Vrijheid’ is vanaf 14 juni voor €24,95 verkrijgbaar via VVV Zundert.

Een eerbetoon

Deze avond wordt ook de documentaire ‘Het Eerbetoon’ vertoond. Met behulp van de burgerij van Naarden en het Wernhoutse verzet ontsnapte het Joodse gezin Joseph aan deportatie en vluchtte via Wernhout naar Zwitserland.  In de film komt familie van Hasselt uit Wernhout aan het woord. Zij namen onderduikers in huis.

75 jaar bevrijding in Zundert

In 2019 en 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ook de gemeente Zundert herdenkt en viert 75 jaar bevrijding met tal van activiteiten.


Komt u ook?

  • Datum: donderdag 13 juni, 19.30
  • Locatie: gemeenschapshuis Wierenbos,Diepstraat 12 in Wernhout

 

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/aandacht-voor-wernhouts-verzet-tijdens-tweede-wereldoorlog.html