05 oktober 2017

Jaarlijks vindt op 11 oktober de Coming-outdag plaats.

Deze werd voor de eerste keer gehouden in 1988 in de Verenigde Staten. Sinds 2009 doet ook Nederland mee ter bevordering van de sociale acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.  Anders dan de Gay Pride en Roze Zaterdag vindt op Coming-outdag geen grote centrale viering plaats, maar worden in sommige plaatsen kleinere activiteiten georganiseerd door lokale homo- en jongerenorganisaties, al dan niet in samenwerking met heteroseksuele sympathisanten.

Ook de gemeente Zundert hijst elk jaar de regenboogvlag bij het gemeentehuis op de Markt de Europese vlag om zichtbaar te maken dat deze tolerante samenleving grensoverschrijdend is.

Regenboogsteden

Op 10 oktober 2014 tekende minister Bussemaker met 41 gemeenten het convenant 'Regenboogsteden'. In dit convenant verklaren zij gezamenlijk de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te verbeteren. In 2017 willen al deze gemeenten (inmiddels is het aantal gegroeid naar 43) aandacht voor LHBT-emancipatie duurzaam verankerd hebben in hun lokale beleid. 

Regenboogvlag

Sinds medio 1970 fungeert de regenboogvlag als symbool voor de homobeweging en wordt onder andere meegevoerd bij de Gay Pride Parades en uitgehangen bij homobars en bijeenkomsten van homo’s, lesbiennes en aanverwante seksuele minderheden. De vlag staat symbool voor de trots en tegelijk voor de diversiteit aan levenswijze. Tientallen gemeenten in het land hangen de regenboogvlag uit voor Coming-outdag op of  in het weekend voor 11 oktober. Deze dag benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn, zich geaccepteerd en sociaal veilig moeten kunnen voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. 

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/gemeente-zundert-hijst-de-regenboogvlag-ter-gelegenheid-van-de-coming-outdag.html