05 september 2019

De aanval op de radiopost in het boswachtershuis van familie Neefs 75 jaar geleden is vertaald naar de maquette STILLLEVEN.  Het verbeeldt het beslissende moment waarmee levens voorgoed veranderden. Vanaf deze week toert de maquette een maand door de gemeente Zundert, startend bij de middelbare school Mencia Sandrode. 

 

De toer van de maquette maakt onderdeel uit van de Zundertse viering van 75 jaar vrijheid.  “Ook 75 jaar na de bevrijding blijft het belangrijk om onze waardering voor vrijheid uit te spreken en over te dragen op nieuwe generaties. Herkenbare verhalen uit onze omgeving en de maquette, die één van de verdrietigste momenten uit onze gemeente verbeeldt, maken dit tastbaar en helpen om betekenis te geven vandaag de dag”, aldus burgemeester Vermue.

 

Vloeiweide-drama in collectieve geheugen van Rijsbergen

Vier oktober staat in de geheugenis van Rijsbergen gegrift. De Duitsers vallen het huis van boswachter Neefs op het landgoed de Vloeiweide aan. Aan het eind van deze chaotische ochtend blijken er twaalf mensen te zijn omgekomen, waaronder mevrouw Neefs en drie van haar kinderen. Het moment dat in de maquette is verbeeld is het moment dat Commandant Paul Windhausen van de Ordedienst aan de Duitsers vraagt om moeder Neefs en haar kinderen vrije aftocht te geven. Hij wordt prompt dodelijk getroffen.

 

75 maquettes

STILLLEVEN is een collectie van 75 maquettes, gemaakt door Studio Rocco Verdult in opdracht van de campagne Brabant Remembers. Het publiek kan letterlijk om het verhaal heen lopen en krijgt zo de kans om vanuit verschillende perspectieven naar een sleutelscène te kijken die het verhaal kenmerkt.

 

Toer door Zundert

De maquette reist langs verschillende plekken in Zundert om iedereen de gelegenheid te geven om het STILLLEVEN te bezichtigen:

3-9 september

Mencia Sandrode

9-16 september

Het Rijserf in Rijsbergen

16-23 september

De Willaert in Zundert

23-30 september

Tijdelijk gemeentehuis in Zundert

30 september - 4 oktober

Sint Bavoschool in Rijsbergen

Dit is tevens in de week dat de jaarlijkse overdracht van het monument De Vloeiweide tussen groep 7 en 8 plaatsvindt.

Op zondag 6 oktober is de jaarlijkse herdenking van de Vloeiweide.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/maquette-drama-vloeiweide-reist-door-zundert.html