30 augustus 2019

Brabant is een bijzondere fietsroute rijker: de Liberation Route Brabant. De themaroute, gelanceerd door VisitBrabant Routebureau in samenwerking met Brabant Remembers, vertelt het verhaal van WOII en de bevrijding van Noord-Brabant. Gedeputeerde Marianne van der Sloot overhandigde vandaag in Best de eerste routekaarten aan ambassadeurs die een deel van de nieuwe route fietsten. De fietsroute, in totaal 340 kilometer lang verdeeld over acht rondes, leidt je langs WOII-locaties, erfgoed, musea en luisterplekken. Een app brengt de verhalen op locatie tot leven op je mobiele telefoon.

 

De Liberation Route Brabant borduurt voort op een route die al langer langs luisterplekken van de Liberation Route Europe loopt. De fietsroute is volledig op de schop gegaan en bestaat nu uit acht rondes van circa veertig kilometer, verspreid over Brabant. Je kunt nu mooie dagtochten maken langs bijzondere locaties, verhalen, musea en WOII-erfgoed. Inhoud en verdieping zijn toegevoegd door een koppeling met het project Brabant Remembers. Eén van de acht routes, de ‘Route Breda – Bevrijd door de Polen’, loopt deels door de gemeente Zundert.


Route Breda - Bevrijd door de Polen (42 km)

Deze route in en rondom Breda laat de zegetocht van de Polen zien. Onder leiding van generaal Maczek hebben zij in 1944 namelijk de stad bevrijd. Dankzij Maczeks goede inzicht werd een groot deel van de stad gespaard. Toch is er voor inwoners en omwonenden genoeg leed te herdenken. Van het drama in de bossen, doordat de oorlog voor sommigen een paar weken te lang duurde, tot de van-deur-tot-deur gevechten. Op 5 september 1944, ‘Dolle Dinsdag’, wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog aangekondigd. De raderen van het verzet gaan draaien. In stilte weliswaar, maar hoe lang houd je dat vol?


App maakt oorlogsdilemma's tastbaar

Brabant Remembers verbindt 75 persoonlijke, levensveranderende Brabantse oorlogsverhalen aan belevingen in de provincie. De Living History AR-app van Brabant Remembers laat deze verhalen zien op diverse locaties langs de fietsroute. Daarnaast loopt de fietsroute langs plekken waar je een hoorspel kunt beluisteren.


Over Brabant Remembers

Brabant Remembers verbindt 75 verhalen aan 75 belevingen die samen optellen naar 2019 en 2020, het 75-jarig jubileum van de Bevrijding van Zuid-Nederland. Met deze persoonlijke verhalen wordt een completer beeld van de oorlog geschetst dan alleen met de bekende feiten uit de geschiedenisboeken. Brabant Remembers is een campagne van CrossRoads Brabant ’40-’45. Dit project verzamelt, bewaart en onthult Brabantse, levensveranderende verhalen over onder meer de mobilisatie, het verzet, de collaboratie en de bevrijding. Kijk voor meer informatie op www.brabantremembers.com.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/nieuwe-fietsroute-liberation-route-brabant-gelanceerd.html