28 juni 2019

Heel Nederland heeft er last van: de processierups. Ook in gemeente Zundert zijn de beestjes alom aanwezig. Een aannemer is voor de gemeente op pad om de rupsen te bestrijden. Helaas kunnen we niet op alle plekken tegelijkertijd zijn. Prioriteit hebben de bomen die op of dicht bij scholen, sportvelden of speeltuinen staan. Ook kijken we naar de omvang van de nesten. We proberen zo veel mogelijk te bestrijden.
Ziet u een boom van de gemeente met rupsen? Meld het dan via de 'Verbeter de buurt app' of het meldingsformulier op de website.

 

Vragen en antwoorden over de processierups:

 

 • Waar moet ik zijn met vragen over mijn gezondheid?
  Kijk hiervoor op de speciale website van de GGD: Oakie.info.

 • Waar verwijdert de gemeente de rups?
  De gemeente verwijdert dagelijks eikenprocessierupsen door de hele gemeente. Omdat er dit jaar zoveel rupsen zijn, stellen we dagelijks prioriteiten en pakken we de ergste plekken aan.
   
 • Heeft melden van rupsen nog zin?
  Ja, melden heeft zeker zin. Op basis hiervan kijkt de gemeente waar we het eerste naar toe moeten. Plekken waar veel mensen zijn, met name kinderen, krijgen voorrang bij het ruimen, bijvoorbeeld scholen, sportvelden en speeltuinen.
   
 • Verwijdert de gemeente ook rupsen uit tuinen?
  Nee, de gemeente verwijdert alleen rupsen in straten en andere openbare plekken. De gemeente verwijdert ook geen rupsen in het bos. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer.
   
 • Waarom zet de gemeente niet meer mensen / materieel in?
  Dit gaat helaas niet. De rupsen worden weggehaald met speciale stofzuigers. Alle stofzuigers die er in Nederland beschikbaar zijn, worden al ergens ingezet. 
   
 • Kunnen de rupsen ook op andere bomen voorkomen?
  Ja, soms komen de rupsen ook voor in andere bomen, bijvoorbeeld beuken of berken.
   
 • Hoe herken ik de eikenprocessierups en -vlinder?
  Voor meer informatie over de kenmerken van de rups / vlinder gaat u naar deze website: kibo-ongedierte.eu/eikenprocessierups/

 

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/news/overlast-van-de-eikenprocessierups.html