Omgevingsvergunning

Kijk voor meer informatie bij Omgevingsvergunning. U weet dan of uw bouwplannen:

  • vergunningsvrij zijn;
  • of u ze moet melden bij de gemeente;
  • of u hiervoor een vergunning moet aanvragen.

Gasaansluiting nieuwbouw verboden per 1 juli 2018

Gaat u een woning of bedrijf bouwen? Vanaf 1 juli 2018 is er geen gasaansluiting meer mogelijk bij uw woning of bedrijf. Bij vergunningaanvragen na 1 juli is het dus niet meer toegestaan een gasaansluiting te realiseren. Enkel voor grootgebruikers geldt een uitzondering.

Voor wie?

Het verbod geldt voor alle kleinverbruikers. Tot kleinverbruikers behoren gasaansluitingen waar maximaal 40 m3 gas per uur doorheen kan stromen. Dit is bij vrijwel alle gebouwen met minder dan 3000 m2 oppervlak. Dat oppervlak is vergelijkbaar met 20 tot 30 woningen of een grote supermarkt. Dus, bouwt u een bedrijf of meerdere woningen, is de kans groot dat het verbod voor u geldt.  

Mijn aanvraag loopt al, wat moet ik doen?

Niets. Het verbod op gasaansluiting geldt enkel voor vergunningen die nĂ¡ 1 juli worden aangevraagd. Lopende aanvragen of al verleende vergunningen hoeven dus niet te worden aangepast.

Subsidie voor warmtepomp of zonnepanelen?

De rijksoverheid kent op dit moment een Investerings Subsidie Duurzame Energie (ISDE) voor de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Klik hier voor meer informatie over de ISDE. 

Naast subsidie zijn er ook verschillende hypotheekverstrekkers die 'groene hypotheken' voor duurzame (nieuwbouw)woningen verstrekken. Vraag ernaar bij uw hypotheekadviseur.

Rioolaansluiting

De gemeente is verantwoordelijk voor het inzamelen en afvoeren van afval- en regenwater. Woningen en andere gebouwen hebben een aansluiting op het gemeentelijk hoofdriool.De gemeente legt deze aan tot aan de erfgrens.

U kunt een rioolaansluiting aanvragen met het formulier Rioolaansluiting vergunning aanvragen. Hiervoor heeft u DigiD nodig.  

Aansluitingen nutsbedrijven

Wat u moet weten met betrekking tot de aansluitingen nutsbedrijven?

Aanvragen nutsvoorziening

Via mijnaansluiting.nl kunt u de aansluiting aanvragen. Het aanvraagproces wordt uitgebreid beschreven.

Voor een aanvraag heeft u (volgens de website mijnaansluiting.nl) de volgende gegevens nodig:

  • adresgegevens en gegevens van de contactpersonen;
  • de gewenste aansluitingen en de benodigde capaciteit van de aansluitingen;
  • een plattegrond van het pand waarop staat aangegeven waar de meter is/zal worden geplaatst;
  • de week waarin u de werkzaamheden bij voorkeur wilt laten uitvoeren.

Hiervoor is niet, zoals vaak gedacht wordt, op voorhand een huisnummer en postcode benodigd.

U heeft ook de mogelijkheid om op een kaart aan te geven waar uw pand zich bevindt of zal gaan bevinden. Mijnaansluiting.nl gaat dan uit van de dichtstbijzijnde postcode. U dient zelf zo spoedig mogelijk een huisnummer aan te vragen bij bagbeheer@zundert.nl.

De gemeente zal uw aanvraag toetsen en indien mogelijk een huisnummerbesluit nemen. In het geval van nieuwbouw geeft de gemeente pas een huisnummer uit nadat de omgevingsvergunning verleend is. Deze werkwijze is wettelijk vastgelegd.

Enexis plaatst de meters in een WOZ-object (onroerend goed). De netbeheerders sluiten niets aan op huisnummers.
Elke woning is voorzien van een EAN code. Deze code wordt aangemaakt door Enexis en is opgebouwd uit o.a. het WOZ-object en het meternummer. Met andere woorden het meternummer wordt gekoppeld aan het eigenaarsdeel (deze moet de aansluitcapaciteit ten slotte betalen).
Deze code wordt geplaatst in een centraal register waar ieder nutsbedrijf zijn data plaatst. De nutsbedrijven kunnen hier de voor hun noodzakelijke info uithalen.
Deze EAN codes worden gebruikt door de nutsbedrijven bij een aansluiting.
De EAN codes zijn te vinden op www.eancodeboek.nl.

De leverancier (Essent, Oxxio, enz.) pakt deze EAN code op en koppelt er de NAW gegevens aan. Dit is het gebruikersdeel (deze betaalt de verbruikte stroom).

Kort samengevat: de netbeheerder heeft geen belang bij vernummeringen. Leveranciers wel.

Problemen met aansluitingen nutsvoorzieningen

Mocht u problemen ondervinden dan kunt u een bericht sturen aan info@synfra.nl 

Regionaal Energieloket/Financieringsmogelijkheden

RegionaalEnergieloket helpt woningeigenaren in de gemeente Zundert met alle vragen rondom duurzaam wonen zoals zonnepanelen, isolatie en warmte-oplossingen. 

De HuisScan laat zien welke maatregelen het meest geschikt zijn voor elke woning. Ook krijgt men direct een overzicht van mogelijke subsidies. Woningeigenaren kunnen via het loket eenvoudig offertes opvragen bij aanbieders van energiemaatregelen. Kom je er als woningeigenaar zelf niet uit? Dan staat het team van RegionaalEnergieloket klaar met deskundig advies. Kortom, energiebesparing was nog nooit zo makkelijk! 

Het Regionaal Energieloket is een voorportaal van Greenhome.nl en ontwikkeld in samenwerking met gemeenten, lokale organisaties en het bedrijfsleven om Nederland sneller duurzamer te maken.