Wat kan ik zelf doen?

Maak jij je zorgen om iemand ? Of red je het thuis niet meer zo goed? Misschien dat iemand in de familie of in de buurt een handje kan helpen.

Heb je behoefte aan persoonlijk contact? In onze gemeente vind je laagdrempelige ontmoetingsplaatsen waar je binnen kunt stappen voor een activiteit of een kop koffie. Tegen een kleine vergoeding voor de versnaperingen of maaltijden, kun je gebruik maken van de huiskamers.

Neem contact op met de Vraagwijzer Zundert voor meer informatie.

Ingeklapt

Vervoer

Heb je moeite met het organiseren van vervoer? Of word je minder mobiel om zelfstandig ergens te komen? Binnen de gemeente zijn er verschillende vervoersmogelijkheden. Denk hierbij aan bus, buurtbus, de boodschappen plusbus voor ouderen. Maar er is meer.

Neem contact op met de Vraagwijzer Zundert voor informatie.

Ingeklapt

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (de Wmo) biedt hulp zodat je mee kunt doen in de samenleving. Deze begeleiding is er in verschillende vormen en hangt af van jouw situatie. Goede begeleiding vergroot de zelfstandigheid van mensen en helpt aan een nuttige daginvulling.

De Wmo zorgt er ook voor dat je zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Je kunt in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp of een aanpassing in huis. Voorbeelden hiervan zijn aanpassingen aan de keuken, het toilet of de badkamer, zodat deze ruimtes beter bereikbaar worden. In iedere situatie wordt beoordeeld wat er aan steun nodig is om het huis schoon en leefbaar te houden.

Ingeklapt

Maatschappelijke opvang

Maatschappelijke Opvang (MO) is een tijdelijke voorziening voor mensen die (dreigend) huis- of dakloos zijn. Zij moeten zo snel mogelijk door te stromen naar een leefsituatie voor de lange termijn. Om in aanmerking te komen voor MO neem je contact op met Centraal Onthaal van de gemeente Breda via 076-529 80 90. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Breda.

Ingeklapt

Beschermd wonen

Beschermd wonen is er voor de mensen die (tijdelijk) niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Mensen die beschermd wonen hebben 24 uur per dag, 7 dagen in de week zorg nodig. Deze zorg is niet te plannen. Er wordt toegewerkt naar zo veel mogelijk zelfstandigheid. Om in aanmerking te komen voor Beschermd Wonen neem je contact op met de gemeente Breda via tel. 14076. (Let op: Hierbij gaat het niet om mensen met een lichamelijke beperking).

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Breda. Voor deze Wmo voorziening geldt een eigen bijdrage.

Ingeklapt

Dementie

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Zundert ondersteunt mensen met dementie en de direct betrokkenen op verschillende manieren.

 

Dementievriendelijk

Zundert ontwikkelt zich tot dementievriendelijke gemeente. Daarom is de gemeente aangesloten bij Dementienetwerk Breda E.O. Dit samenwerkingsverband biedt ondersteuning aan mensen met dementie en de direct betrokkenen. Ook is er het lokaal netwerk 'dementievriendelijk Zundert'.

 

Dementiegids

Het Dementienetwerk Breda E.O. heeft een Dementiegids, deze helpt op gemeentelijk niveau bij vragen over dementie. Ook geeft de gids een overzicht van het dementievriendelijke aanbod als activiteiten en dagopvang in de gemeente.

Ingeklapt

Contact

Heb je een vraag? Stel deze gerust. Dit zijn onze contactgegevens:

E-mail:   

vraagwijzer@zundert.nl

Telefoon:   

076 - 599 56 00

Locatie voor afspraken:   

Raadhuis Zundert, Markt 1 in Zundert

Openingstijden:   

Maandag: 09.00 - 12.30 uur
Dinsdag: 09.00 - 12.30 uur
Woensdag: 09.00 - 12.30 uur en 16.00 - 19.30 uur
Donderdag: 09.00 - 12.30 uur
Vrijdag: 09.00 - 12.30 uur

Ingeklapt