Wat kan ik zelf doen?

Maak jij je zorgen om iemand ? Of red je het thuis niet meer zo goed? Misschien dat iemand in de familie of in de buurt een handje kan helpen.

Heb je behoefte aan persoonlijk contact? In onze gemeente vind je laagdrempelige ontmoetingsplaatsen waar je binnen kunt stappen voor een activiteit of een kop koffie. Tegen een kleine vergoeding voor de versnaperingen of maaltijden, kun je gebruik maken van de huiskamers.

Neem contact op met de Vraagwijzer Zundert voor meer informatie.

Ingeklapt

Vervoer

Heb je moeite met het organiseren van vervoer? Of word je minder mobiel om zelfstandig ergens te komen? Binnen de gemeente zijn er verschillende vervoersmogelijkheden. Denk hierbij aan bus, buurtbus, de boodschappen plusbus voor ouderen. Maar er is meer.

Neem contact op met de Vraagwijzer Zundert voor meer informatie.


ANWB AutoMaatje Zundert

Voor inwoners die minder mobiel zijn én geen beschikking hebben over een goed vervoersalternatief, is er het ANWB AutoMaatje Zundert. Dit is een vervoersservice voor en door eigen inwoners. Vrijwillige inwoners vervoeren collega-inwoners met hun eigen vervoer. Dit tegen een kleine onkostenvergoeding. 

Wilt u meer informatie of meedoen? Neem dan contact op met Surplus via 076-597 22 00 of automaatjezundert@surplus.nl.

 

BoodschappenPlusBus

Veel ouderen zijn aan huis gebonden, bijvoorbeeld door lichamelijke beperkingen of het wegvallen van vrienden en familie. De BoodschappenPlusBus Zundert biedt hen de mogelijkheid om er wekelijks op uit te gaan.

Rekeninghouders van de Rabobank kunnen binnen onze gemeente gratis gebruik maken van de BoodschappenPlusBus. Niet-rekeninghouders van de Rabobank betalen €3,- binnen onze gemeente. Buiten onze gemeente betaalt iedereen de kostprijs.

Aanmelden voor de BoodschappenPlusBus kan door te bellen met: 076 – 597 22 00.

Ingeklapt

Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (de Wmo) biedt hulp zodat je mee kunt doen in de samenleving. Deze begeleiding is er in verschillende vormen en hangt af van jouw situatie. Goede begeleiding vergroot de zelfstandigheid van mensen en helpt aan een nuttige daginvulling.

De Wmo zorgt er ook voor dat je zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Je kunt in aanmerking komen voor huishoudelijke hulp of een aanpassing in huis. Voorbeelden hiervan zijn aanpassingen aan de keuken, het toilet of de badkamer, zodat deze ruimtes beter bereikbaar worden. In iedere situatie wordt beoordeeld wat er aan steun nodig is om het huis schoon en leefbaar te houden.

Ingeklapt

Maatschappelijke opvang

Maatschappelijke Opvang (MO) is een tijdelijke voorziening voor mensen die (dreigend) huis- of dakloos zijn. Zij moeten zo snel mogelijk door te stromen naar een leefsituatie voor de lange termijn. Om in aanmerking te komen voor MO neem je contact op met Centraal Onthaal van de gemeente Breda via 076-529 80 90. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Breda.

Ingeklapt

Beschermd wonen

Beschermd wonen is er voor de mensen die (tijdelijk) niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Mensen die beschermd wonen hebben 24 uur per dag, 7 dagen in de week zorg nodig. Deze zorg is niet te plannen. Er wordt toegewerkt naar zo veel mogelijk zelfstandigheid. Om in aanmerking te komen voor Beschermd Wonen neem je contact op met de gemeente Breda via tel. 14076. (Let op: Hierbij gaat het niet om mensen met een lichamelijke beperking).

Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Breda. Voor deze Wmo voorziening geldt een eigen bijdrage.

Ingeklapt

Dementie

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Eén op de vijf mensen krijgt een vorm van dementie. Zundert ondersteunt mensen met dementie en de direct betrokkenen op verschillende manieren.

 

Dementievriendelijk

Zundert ontwikkelt zich tot dementievriendelijke gemeente. Daarom is de gemeente aangesloten bij Dementienetwerk Breda E.O. Dit samenwerkingsverband biedt ondersteuning aan mensen met dementie en de direct betrokkenen. Ook is er het lokaal netwerk 'dementievriendelijk Zundert'.

 

Alzheimer Café 

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun partner, familie, mantelzorgers, hulpverleners en andere belangstellenden. Tijdens een bijeenkomst van het Alzheimer Café krijgt u meer informatie over dementie. Ook kunt uw vragen stellen aan deskundigen en lotgenoten ontmoeten.

Elke tweede donderdag van de maand vindt - tussen 19.00 en 21.30 uur – het Alzheimer Café Zundert plaats. De locatie is De Willaert, Burgemeester Manderslaan 53 in Zundert.

Ingeklapt

Wat kun je zelf doen tegen dementie?

Dementie is een nare aandoening waar helaas nog geen medicijn voor is. Het is de vraag of er ooit een medicijn komt. Gelukkig kunnen we zelf al veel doen om dementie te voorkomen.


Hou je hersenen gezond

Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je je gezondheid. Dus:

  • Blijf nieuwsgierig (een hobby, iets leren, een eigen tuintje)
  • Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig)
  • Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)


Meet je hersengezondheid

Met de app ‘MijnBreincoach’ meet je je eigen hersengezondheid. Deze app kun je gratis downloaden en geeft je binnen twee minuten inzicht in je eigen hersengezondheid. De app helpt je bij het zetten van kleine en haalbare stappen naar een gezondere leefstijl, en daarmee gezondere hersenen. De app is er ook als website 'MijnBreincoach'.


Meer weten?

Kijk eens op de website van 'We zijn zelf het medicijn' en vind meer tips en activiteiten waar je aan mee kunt doen. 

Ingeklapt

Contact

Heb je een vraag? Stel deze gerust. Dit zijn onze contactgegevens:

E-mail:   

vraagwijzer@zundert.nl

Telefoon:   

076 - 599 56 00

Locatie voor afspraken:   

Raadhuis Zundert, Markt 1 in Zundert

Openingstijden:   

Maandag: 09.00 - 12.30 uur
Dinsdag: 09.00 - 12.30 uur
Woensdag: 09.00 - 12.30 uur
Donderdag: 09.00 - 12.30 uur
Vrijdag: 09.00 - 12.30 uur

Iedere tweede woensdag van de maand is de Vraagwijzer in de bibliotheek in Rijsbergen. Dit is van 14.30 tot 16.30 uur.

Een afspraak met de Vraagwijzer Zundert, maak je via het formulier 'Afspraak maken Vraagwijzer'

Ingeklapt