Wat kun je zelf doen?

Een plotselinge terugval in inkomen, een hoge rekening die u niet had zien aankomen, het kan iedereen overkomen. Gelukkig zijn er altijd mensen die je willen en kunnen helpen. U komt (mits ingeschreven en woonachtig in de gemeente Zundert) altijd in aanmerking voor schulddienstverlening van de gemeente, ongeacht de hoogte van uw inkomen.

Dus, heeft u een laag inkomen? Komt u regelmatig geld tekort? Of wilt u beter met geld om leren gaan? De gemeente Zundert werkt samen met verschillende organisaties die ondersteuning bieden in deze situaties. Op deze pagina zetten we de mogelijkheden op een rijtje:

Sociaal Raadsliedenwerk

Heeft u vragen over het invullen van formulieren of het opstellen van een brief? Wilt u uitleg om een ingewikkelde brief te begrijpen? Heeft u een juridische vraag? Stap dan binnen bij het Sociaal Raadsliedenwerk. Tijdens de inloopspreekuren geven onze medewerkers en vrijwilligers advies en informatie over uiteenlopende onderwerpen.

Kom langs (zonder afspraak) op: 
dinsdag en donderdag tussen 09.30 en 12.00 uur.

Contactgegevens:
Gezondheidscentrum De Welborg
De Welborg 9, Zundert (2e etage)
076 - 597 15 54
sociaalraadslieden@surplus.nl

Kijk voor meer informatie op de website van Surplus.

Budgetcoaching

Ben je het overzicht op je financiën kwijt? Stapelen de ongeopende rekeningen zich op? Heb je schulden? Weet je niet meer hoe je de eindjes aan elkaar kunt knopen? De budgetcoach van Surplus helpt je orde te scheppen in de financiële chaos. Als je ondersteuning krijgt van de budgetcoach, volg je ook de cursus “uitkomen met je inkomen”.

Ga voor meer informatie naar de website van Surplus, of bel 076 - 501 64 50.

Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening is hulp voor mensen die beter met hun inkomen rond willen komen, ongeacht de hoogte van hun inkomsten. Doel is om schulden te voorkomen of, als er al achterstanden ontstaan zijn, naar oplossingen te zoeken. 

Het meldpunt Schuldhulpverlening is er voor alle inwoners van de gemeente Zundert. Het meldpunt is gevestigd in Etten-Leur.

Contactgegevens:
Roosendaalseweg 4, 4875 AA, Etten-Leur
Postbus 10.100, 2870 GA, Etten-Leur
Tel: 076-502 40 25, algemeen nummer van loket Elz, u kunt vragen naar meldpunt Schuldhulpverlening
elz@etten-leur.nl


Verloop aanvraag
Na binnenkomst van de aanvraag wordt er een afspraak gemaakt voor een gesprek. De consulent verzamelt gegevens om een beeld te krijgen van de aard en de omvang van de schuld. Zo kan worden bepaald welke mogelijkheden er zijn om de schuldenproblematiek op te lossen.

Wettelijke regeling
Als het niet lukt om via het meldpunt Schuldhulpverlening uw schulden op te lossen, dan bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van de wettelijke regeling 'Schuldsanering natuurlijke personen’. Voor deze regeling dient u een verzoek in bij de rechtbank. U heeft hiervoor een verklaring van uw gemeente/Kredietbank nodig.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld biedt kinderen de mogelijkheid om mee te doen met sport, muziek en kunstzinnige vorming. Ook kunnen m.b.v. Stichting Leergeld kinderen deelnemen aan verschillende schoolactiviteiten.

Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Leergeld. Daarnaast kunt u contact opnemen via 076-503 03 00 of info@leergeldnoordwestbrabant.nl.

Bijzondere bijstand voor kinderopvang en reiskosten

Heeft u onverwacht hoge kosten? Dan zijn er een aantal zaken waarvoor u (mogelijk) bijzondere bijstand kunt ontvangen, zoals: 

  • Kinderopvang bij sociaal medische indicatie (SMI);
  • Kinderopvang i.v.m. arbeid –scholing - inburgering;
  • Peuterspeelzaal;
  • Kosten schoolbezoek van:
    • Kinderen die voortgezet onderwijs volgen als de enkele reisafstand meer dan 10 km bedraagt;
    • Statushouder die de internationale schakelklas (ISK) voor anderstalige leerlingen volgt als de enkele reisafstand meer dan 10 km bedraagt;
    • Let op: Per 1 januari 2017 kunnen alle minderjarige mbo-studenten (16, 17 jarigen) met een beroepsopleidende leerweg óók gratis reizen met een ov-kaart.

Kijk voor meer informatie op de website van het Werkplein.

Extra ondersteuning voor volwassenen met een laag inkomen

Volwassenen met een laag inkomen komen mogelijk in aanmerking voor aanvullende regelingen. U kunt bijvoorbeeld in aanmerking komen voor: gemeentelijke heffingen gespreid betalen, toeslagen bij de Belastingdienst of kwijtschelding van gemeentebelasting.

Kijk voor een overzicht van de speciale voorzieningen en kortingsregelingen op de website van Startpunt Geldzaken.

Uithuiszetting voorkomen

Zegt uw verhuurder de huur op, omdat u niet betaalt? Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Maak bezwaar tegen de opzegging bij de verhuurder en probeer een betalingsregeling te treffen. Een betalingsregeling bestaat uit afspraken met de verhuurder over hoe u de huur gaat betalen. U kunt hiervoor hulp vragen bij schuldhulpverlening.

 

Hulp vragen bij betalingsregeling

Vindt u het lastig om afspraken te maken met uw verhuurder? Vraag dan om hulp. Een familielid of een vriend(in) is vast bereid u te helpen. U kunt ook hulp vragen bij schuldhulpverlening of sociaal raadsliedenwerk als het u zelf niet lukt een betalingsregeling af te spreken.