Wat kunt u zelf doen?

Gezond leven zorgt ervoor dat uw lichaam en geest beter werken en dat u fitter bent. Dit geldt natuurlijk ook voor kinderen. In de GGD Appstore vindt u allerlei apps die u kunnen helpen met vragen rondom gezondheid en leeftijd. De apps zijn betrouwbaar en veilig.

Ingeklapt

Jeugdgezondheidszorg en vaccinaties

Jeugdgezondheidszorg is de preventieve gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. De jeugdgezondheidszorg volgt samen met u de ontwikkeling van uw kind. De jeugdgezondheidszorg wordt in de gemeente Zundert geregeld door de GGD West-Brabant. De GGD nodigt u en uw kind op verschillende momenten uit voor een gesprek of vaccinatie. 

In onze gemeente hebbben we twee consultatiebureaus: 

  • Beukenlaan 5 in Zundert. 
    • Dit consultatiebureau is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur te bereiken via 076-528 20 51. Elke maandag is er tussen 13.30 en 14.30 uur inloopspreekuur.
  • Sint Bavostraat 5 in Rijsbergen.
    • Dit consultatiebureau is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur te bereiken via 076-528 20 51. Elke donderdag is er tussen 14.00 en 15.00 uur inloopspreekuur.

Het rijksvaccinatieprogramma bestaat uit inentingen tegen 12 ziekten. De prikken zijn voor alle kinderen gratis. Elk kind ontvangt automatisch een oproep. 

Ingeklapt

Bewegen en sporten

Bewegen is gezond, het heeft verschillende positieve effecten voor uw gezondheid. Onze buurtsportcoaches kunnen u helpen om te gaan bewegen. Zij kennen het aanbod in onze gemeente en kunnen u helpen iets te vinden wat bij u past. Op de website van de buurtsportcoaches vindt u beweegmogelijkheden voor senioren en jeugd. Wilt u liever aangepast sporten? Ook de mogelijkheden voor 'Uniek sporten' vindt u op deze website. 

Ingeklapt

Gezond eten en drinken

Gezond eten betekent een goede keuze maken uit alle voedingsmiddelen die er zijn. Om u te helpen gezond te eten heeft het Voedingscentum de regels van 'de Schijf van Vijf' opgesteld. Deze Schijf bestaat uit 5 vakken vol gezonde producten. U kiest uit ieder van één product én uw lichaam krijgt wat het nodig heeft. Binnen 'de Schijf van Vijf' kunt u eindeloos variëren.

Ingeklapt

Roken, drugs en alcohol

Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft alleen maar voordelen, het belangrijkste voordeel is een betere gezondheid. Uw huisarts kan u ondersteunen bij het stoppen met roken. Wanneer u hulpmiddelen, als nicotine-vervangende middelen of medicijnen, wilt gebruiken is het verstandig advies te vragen aan uw huisarts. 

 

NIX18

Alcohol is schadelijk, dat is bekend. Vooral voor jongeren, hun hersenen zijn nog volop in ontwikkeling. Jongeren die drinken blijken bovendien een groter risico te lopen op alcoholproblemen op latere leeftijd. Dus hoe later iemand begint, hoe beter. Maakt u zich als ouder zorgen om het alcoholgebruik van uw kind? Op de website van NIX18 vindt u allerlei tips hoe u hiermee om kunt gaan. 

 

Drugs

Er zijn veel verschillende soorten drugs, ieder middel brengt andere risico’s met zich mee. Zo kunnen middelen schadelijk zijn voor de longen, lever, hersenen en het hart. Verder bestaat er een risico op verslaving. Heeft u zelf een verslaving of maakt u zich zorgen om het middelengebruik van uw kind? Novadic-Kentron is een van de experts in Brabant op het gebied van verslavingszorg. Wanneer u of iemand uit uw omgeving een verslaving heeft is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts of gebruik te maken van het inloopspreekuur van het Centrum voor Jeugd en Gezin.

 

Ingeklapt

Psychische gezondheid

Heeft u (lichte) psychische klachten of problemen? Een gesprek bij maatschappelijk werk kan u helpen. Het maatschappelijk werk in de gemeente Zundert wordt verzorgd door Surplus Welzijn

U kunt zich telefonisch aanmelden via 076-597 15 54. Daarnaast zijn er iedere maandag en donderdag, tussen 09.00 en 10.00 uur,  inloopspreekuren in de Welborg. Heeft u of iemand anders acuut hulp nodig? Bijvoorbeeld bij agressie, gevaar voor zelfmoord of lichamelijk letsel? Bel dan zo snel mogelijk de huisarts, deze kan de crisisdienst oproepen. 

Ingeklapt