Evenementen

Zundert bruist van de evenementen, waaronder het Bloemencorso, de Aardbeienfeesten en de St. Bavoloop. Jaarlijks trekken deze evenementen vele duizenden bezoekers. Ook de VVV Zundert kan u informatie geven over de diverse evenementen.

Bloemencorso


Bloemencorso Zundert: eerste zondag in september

Het Bloemencorso van Zundert is het grootste dahliacorso ter wereld en trekt ieder jaar vele tienduizenden mensen uit binnen- en buitenland. Het Bloemencorso is in 2012 als eerste traditie geplaatst op de nationale lijst van immaterieel Erfgoed.

Het corso ontstond in 1936, ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina, voor de eerste keer met een stoet van met bloemen versierde fietsen en boerenwagens. Inmiddels tonen maar liefst twintig buurtschappen de door henzelf ontworpen en gebouwde praalwagens. In 2017 wordt het 76e editie van het Bloemencorso gehouden.

Corsomaandag 

Op corsomaandag geven gidsen rondleidingen langs de tentoongestelde corsowagens. Zij weten van alles te vertellen over de wagens, het Corso en de buurtschappen. Evenals op zondag is er op de maandag een grote braderie en een uitgebreid feestprogramma met diverse optredens. 

Kindercorso

Op de derde zondag in september wordt het Kindercorso georganiseerd. De werkstukken zijn een stuk kleiner dan die van de grote optocht, maar een Kindercorso met meer dan 200 creaties is geen uitzondering. 

Meer informatie over het Bloemencorso Zundert staat op Stichting Bloemencorso Zundert of op Corso Zundert

Vincent van Gogh

De beroemdste inwoner van Zundert is Vincent van Gogh. Hij werd op 30 maart 1853 geboren in een huisje aan de Markt 26 in Zundert. Op 29 juli 1890 stierf Van Gogh, op 37 jarige leeftijd, in het Franse Auvers-sur-Oise.

Vandaag de dag is de herinnering aan Vincent van Gogh nog steeds springlevend in Zundert. Op diverse plekken zijn er monumenten en bezienswaardigheden. Een absolute aanrader is het Van Gogh Huis.

Natuurgebieden

Zundert ligt in een bosrijke streek en is rijk aan natuurschoon en landgoederen. In de directe omgeving van Zundert liggen de natuurgebieden: 

  • Pannenhoef (Zundert/Rijsbergen)

  • De Lokker (onderdeel van Landgoed Pannenhoef)

  • Landgoed De Moeren (Klein Zundert)

  • Landgoed Wallstein (Achtmaal)

  • Oude Buisse Heide (Achtmaal)

  • De Maatjes (50 ha. (Achtmaal)

  • De Krochten / Lange Goren (Wernhout)

  • Landgoed de Vloeiweide (Rijsbergen)

  •  De Krabbebosschen (Rijsbergen)

Informatie over wandel- en fietsroutes vindt u op VVV Zundert.

Ook Vincent van Gogh was zeer te spreken over zijn geboortestreek. Hij schreef onder meer aan zijn broer Theo: “O Zundert, Zundert! Zalig zoet gewest!” Een van zijn andere uitspraken was: “Het geluk hier in de streek te leven: niet alles werd ontgonnen of ontbost.”
Gelukkig voor ons gaat dat een dikke eeuw later nog steeds op. Dat Zundert vandaag de dag nog immer een ‘zalig zoet gewest’ is, proberen wij zoveel mogelijk te behouden. Uiteraard hopen wij ook dat het een stimulans voor u is om dat ook zélf te komen ontdekken.