Langer thuis wonen

Wil je graag in je vertrouwde omgeving blijven wonen? Dan is het belangrijk om in beeld te hebben wat je nog zelf kunt en waar je ondersteuning bij nodig hebt. Vaak kunnen familie of vrienden je zaken uit handen nemen. Soms kan een vrijwilliger iets betekenen. In een enkel geval is maatwerk nodig.

Bij de Vraagwijzer gaan we graag met je in gesprek. Over je vragen, zorgen en wensen. We luisteren naar je. Zo zoeken we samen naar de juiste instantie of oplossing.

Vervoer

Kun je niet meer zelfstandig of met het openbaar vervoer reizen? Of kun je wel autorijden, maar is de afstand die je moet lopen van je voordeur naar je auto te groot? Daar zijn oplossingen voor. Neem contact op met de Vraagwijzer. Wij denken graag met je mee.

ANWB AutoMaatje

Zoek je vervoer naar het ziekenhuis? Of wil je naar de kapper of het winkelcentrum? Dan kun je terecht bij ANWB AutoMaatje. Een vrijwilliger rijdt je met zijn/haar auto naar je bestemming. Je betaalt daarvoor een kleine kilometervergoeding. Meer weten? Kijk dan op de website van Surplus.

Boodschappen PlusBus

Wil je boodschappen doen in Zundert? Misschien kun je mee met de Boodschappen PlusBus. Een vrijwilliger haalt jou en de andere passagiers thuis op. De Boodschappen PlusBus is ook voor dagjes uit voor ouderen en mindervaliden. Meer weten? Kijk dan op de website van Surplus.

Mantelzorg

Je geeft mantelzorg als je voor iemand zorgt in je omgeving. Dat kan een familielid zijn, een vriend of buren. Je doet dat vrijwillig en onbetaald. Je hulp kan bijvoorbeeld bestaan uit het doen van boodschappen of het helpen in het huishouden. Dagelijkse zorg die huisgenoten elkaar bieden valt niet onder mantelzorg. Die valt onder gebruikelijke hulp.

Mantelzorgondersteuning

Het geven van mantelzorg kan intensief zijn. Dreigt het je te veel te worden? Of heb je hulp nodig? Neem contact op met de Vraagwijzer. Samen bekijken we wat er nodig is en wie jullie kan ondersteunen.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een tijdelijke woning. Het kan een kant-en-klare woonunit zijn die je in je tuin laat plaatsen. Maar het kan ook gaan om het verbouwen van een schuur of garage. Hij mag bewoond worden door maximaal 2 personen, waarvan er 1 mantelzorg ontvangt of verleent. De woning heeft een eigen ingang, keuken, douche en toilet. Aan het plaatsen van een mantelzorgwoning zijn voorwaarden verbonden. Op onze pagina 'Huisvesting voor mantelzorg'. Wordt er geen mantelzorg meer verleend? Dan moet(en) de voorziening(en) worden verwijderd.

Mantelzorg-zundert.nl

Op de website www.mantelzorg-zundert.nl vinden mantelzorgers informatie, advies op maat, ondersteuning, ervaringsverhalen en een agenda met alle activiteiten en cursussen. Mantelzorgers kunnen zich inschrijven voor deze activiteiten en cursussen. Ook kunnen nieuwe mantelzorgers zich hier inschrijven als mantelzorger.

Dementie

Heb jij of heeft iemand in jouw directe omgeving (beginnende) dementie? Dan verandert er veel. Niet alleen praktisch. Maar ook emotioneel. Bij de Vraagwijzer luisteren we naar je en denken we graag mee over oplossingen. Dat kan variëren van praktische hulp of dagbesteding tot het inschakelen van een maatschappelijk werker die je helpt om te gaan met alle veranderingen. Maak een afspraak met de Vraagwijzer.

Kijk op de pagina 'dementie' voor meer informatie over dementie en het Alzheimercafé.

Beschermd Wonen

Heb je door psychische problemen hulp nodig bij dagelijkse activiteiten? En kun je (tijdelijk) niet zelfstandig wonen? Dan biedt beschermd wonen een veilige woonomgeving met begeleiding.
 

Voor wie is beschermd wonen bedoeld?

Beschermd wonen is bedoeld voor inwoners vanaf 18 jaar die psychische problemen hebben. Zoals een psychiatrische ziekte, autisme, niet-aangeboren hersenletsel of een licht verstandelijke beperking. Voor jongeren tot 18 jaar is begeleid wonen of kamertraining mogelijk. Dat wordt soms ook beschermd wonen genoemd.
 

Wat is beschermd wonen?

Bij een instelling voor beschermd wonen woon je meestal met meer mensen in één huis. Je hebt een eigen kamer. En je krijgt begeleiding van een verpleegkundige. De begeleiding is intensief. Een minder intensieve vorm is begeleid wonen. Daarbij woon je zelfstandig en krijg je begeleiding thuis.
 

Hoe vraag ik beschermd wonen aan?

Woon je in Zundert? Dan kun je digitaal een aanmelding doen via het formulier nieuwe melding Beschermd Wonen. Bij vragen kun je bellen met Loket ELZ in Etten-Leur. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 9:00-12:00 uur via 076-5024025.

Laatste levensfase

De gemeente Zundert vindt het belangrijk dat inwoners hun laatste levensfase op een zo prettig mogelijke manier kunnen doorbrengen. We denken daarbij niet alleen aan leven zonder (te veel) pijn. Maar ook aan vragen als: wat vind je nog belangrijk om te doen? Wat kun je nog zelf en waar wil je graag hulp bij?

Ook als je je zorgen maakt om de mensen die straks achterblijven kun je contact met ons opnemen. Of als je met iemand wilt praten over de dood en hoe jij daar tegenaan kijkt. Bij de Vraagwijzer weten we wie jou kan ondersteunen bij deze verschillende vragen. Maak dus gerust een afspraak. We hebben dan alle tijd om rustig naar jouw verhaal te luisteren en met je mee te denken.