Sociaal en cultureel ontmoetingscentrum

De gemeente Zundert werkt samen met partners en vrijwilligers aan de Zindering. Een nieuw sociaal en cultureel ontmoetingscentrum in Zundert. Het centrum, in het midden van Zundert, biedt onderdak aan activiteiten en werkzaamheden, die gericht zijn op het informeren, ondersteunen en inspireren van de gehele bevolking.

Een voor iedereen uitnodigend, toegankelijk en dynamische centrum waar mensen werken, leren en recreëren, ontmoeten, ontspannen of hulp vinden. Waar gebruikers, deelnemers en bezoekers elkaar vinden in een divers programma van activiteiten. Met elkaar, voor elkaar, dat maakt het sociaal en cultureel ontmoetingscentrum een bruisend hart voor Zundert.

Ingeklapt

Een plek voor iedereen

Het cultureel en maatschappelijk ontmoetingscentrum wordt voor iedereen een uitnodigend, toegankelijk en dynamische centrum, waar mensen werken, leren en recreëren, ontmoeten, ontspannen en/of hulp vinden. Waar gebruikers, deelnemers en bezoekers elkaar vinden in een divers programma van activiteiten. (Culturele) verenigingen, welzijnsorganisaties en de gemeente vinden hier een plek.

Maatschappelijk ondernemen

Er komt een exploitatiestichting. De potentiële bestuursleden voor deze stichting willen zich graag focussen op het verbinden van de diverse partners en het organiseren van kruisbestuiving tussen de verenigingen en maatschappelijke gebruikers. Hierbij zijn de horeca BV, grote zaal en multifunctionele ruimtes in beheer van een Exploitatiestichting.  De gemeente is eigenaar van het gebouw.

Faciliteiten

In het ontmoetingscentrum komen overlegruimten, vergaderzalen en een zaal met podium. In het gebouw komen werkplekken en ruimte voor informeel overleg door onder andere de gemeente en welzijnsorganisaties. Er komen ook permanente horecavoorzieningen. Zodra er meer informatie bekend is over de precieze invulling van de faciliteiten wordt dit bekend gemaakt op deze website.

Ingeklapt

Exploitatiestichting

Er wordt een exploitatiestichting opgericht. De stichting focust zich op het verbinden van de diverse partners en het organiseren van kruisbestuiving tussen de verenigingen en maatschappelijke gebruikers, waarbij de horeca BV, grote zaal en multifunctionele ruimtes in beheer is van een Exploitatiestichting.

Bestuur

In februari 2022 hebben we een vacature geplaatst voor bestuursleden voor een nieuw op te richten stichting. Twee kandidaten kwamen hieruit naar voren. Zij werken op dit moment samen met de projectleider en een  klankbordgroep vanuit de gebruikers, verder aan het exploitatieplan.

We stellen ze graag aan u voor:

 • Linda de Kruijf-van den Bersselaar, 38 jaar en moeder van Sam (8) en Evi (5).
  In mijn vrije tijd speel ik klarinet bij harmonie Nut & Vermaak in Zundert waarbij we regelmatig leuke concerten zoals de Masked Singer Zundert organiseren. We missen als vereniging momenteel een fijne zaal waar we concerten kunnen organiseren. Niet alleen voor de harmonie, maar ook voor de dans- en toneelverenigingen en alle andere verenigingen die Zundert rijk is. Daar wil ik me graag voor inzetten. In mijn werk bij de Efteling houd ik me voornamelijk bezig met het organiseren van bijeenkomsten en evenementen. Die kennis en mijn communicatie-achtergrond neem ik graag mee naar de Zindering!”
   
 • Dirk Uittenbogaard, 60 jaar, getrouwd met Helmy, twee getrouwde kinderen en één kleinkind
  "Sinds februari 2022 wonen we met zijn tweeën in Wernhout in de boerderij bij mijn broer en schoonzus. Zij wonen hier al ruim 12 jaar en zijn stevig ingeburgerd. Ik vind het belangrijk om - als vrijwilliger - een bijdrage te leveren aan de lokale samenleving vanuit mijn ervaringen en huidige functie als directeur bij de cateringorganisatie van Defensie. Gezien mijn naderend 'pensioen', ga ik wat vrije tijd krijgen. Naast reizen wil ik dit met enthousiasme invullen door het mede realiseren en uiteindelijk succesvol draaiende houden van de Zindering. Een mooie en gastvrije plek waar inwoners van de gemeente Zundert elkaar kunnen ontmoeten."

 

We zoeken nog meer bestuursleden. 

Heeft u interesse? Neemt u dan contact op met dezindering@zundert.nl.

De gemeente ondersteunt en ontlast het beoogde bestuur in de opstartfase.

Ingeklapt

KdV Architectuur presenteert eerste schetsontwerp

Dit deed de architect tijdens een raadsvergadering en informatieavond voor omwonenden in mei. Alle wensen van de verschillende gebruikers zijn erin opgenomen. Tot september 2023 wordt met betrokkenen besproken of alle wensen in het ontwerp kunnen blijven staan. Dit heeft met name invloed op de kosten voor het nieuwe gebouw.

Na een aanbestedingsprocedure werd architectenbureau KdV Architectuur uit Eindhoven geselecteerd voor het ontwerp van het centrum. KdV Architectuur is gespecialiseerd in gebouwen met sociaal-maatschappelijke functies. Zij hebben eerder de multi-functionele centra in Dongen en Well gerealiseerd.

Ingeklapt

Partners

In de zomer van 2020 startte de gemeente met een participatietraject. Gebruikers en geïnteresseerden kwamen bij elkaar om over een nieuwe invulling te praten. Daaruit ontstond een werkgroep met vertegenwoordigers van verschillende gebruikers. De werkgroep heeft intensief samengewerkt om tot deze aanzet te komen.

Toekomstige gebruikers

 

Maatschappelijk:

 • EHBO Zundert;
 • Bibliotheek West-Brabant;
 • Buurtsportcoaches;
 • Repair Café Zundert;
 • Gemeente Zundert.

 

Cultureel:

 • Zangvereniging Unanime;
 • Cultuurplatform Zundert;
 • Volle Maon;
 • De Weeghreyse;
 • Beeldend Centrum Zundert;
 • Corso Zundert;
 • Harmonie Nut en Vermaak;
 • Hé Cabaret;
 • Theater Zundert;
 • Fanfare;
 • Dansverenigingen.

 

Sociaal domein:

 • CJG Etten-Leur en Zundert;
 • Loket ELZ;
 • Werkplein Hart van West-Brabant;
 • Vluchtelingenwerk;
 • Vraagwijzer Zundert;
 • Surplus.
Ingeklapt

Proces en planning

We werken in stappen naar de opening van de Zindering. 
 

   
maart - mei 2023
 
Schetsontwerp door architect
 
9 mei 2023
 
Gemeenteraad bespreekt schetsontwerp
 
15 mei 2023
 
Informatieavond voor omwonenden in het raadhuis. Start om 19.00
 
31 oktober 2023    
 
Gemeenteraad besluit over het voorlopig ontwerp ( de datum is verzet van 26 september naar 31 oktober)
 
4e kwartaal 2023
 
Start sloopwerkzaamheden (* onder voorbehoud van een raadsbesluit)
 
2e kwartaal 2024
 
Start bouwwerkzaamheden
 
2e kwartaal 2025
 
Oplevering en opening van de Zindering
 
Ingeklapt

Heeft u nog vragen of wilt u ook betrokken zijn bij de Zindering?

Stuurt u dan een mail met uw contactgegevens naar dezindering@zundert.nl.

Ingeklapt