Ik heb een koopwoning

Woningeigenaren die aan de slag willen met het verduurzamen van hun huis door bijvoorbeeld zonnepanelen, spouwmuurisolatie of dubbel glas, kunnen voor advies terecht bij het Regionaal Energieloket. Dit loket helpt ons, later dit jaar, ook met de uitvoering van de landelijke subsidie Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Deze regeling stimuleert verduurzaming bij huiseigenaren. Kijk voor meer tips op de website van Milieucentraal of van Iedereen Doet Wat.

Ik heb een huurwoning

Huurders kunnen met kleine maatregelen een bijdrage leveren aan duurzaamheid. Bijvoorbeeld door de verwarming lager te zetten, op een lagere temperatuur kleren te wassen of LED-verlichting te plaatsen. U kunt ook met uw verhuurder bespreken welke maatregelen voor uw woning haalbaar zijn. De verhuurder is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de isolatie van het dak of het plaatsen van dubbel glas. Wilt u weten of uw huurwoning energiezuiniger kan worden gemaakt? Neem hierover dan contact op met uw verhuurder. Kijk voor meer tips de website van milieucentraal of de website van iedereen doet wat.

Ik heb een bedrijf

Wet milieu- inrichtingen, die per jaar meer dan 50.000 kWh elektriciteit of meer dan 25.000 m3 gas verbruiken, moeten rapporteren over de energiebesparende maatregelen die zijn genomen.

Alle informatie over de informatieplicht energiebesparing is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met de RVO-helpdesk via 088-0424242.

Om te kunnen rapporteren heeft u eHerkenning nodig (niveau 1). Heeft u deze nog niet? Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wordt uitgelegd hoe u eHerkenning voor de informatieplicht energiebesparing aanvraagt.

Bodemenergiesystemen

Met bodemenergie kunt u gebouwen op een duurzame manier verwarmen en koelen. Bodemenergie maakt gebruik van warmte of kou uit de ondergrond. Er zijn open en gesloten bodemenergiesystemen, beide werken met een warmtepomp. Op de website van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant vindt u meer informatie over welke bodemsystemen er zijn én welke meldingen of vergunningen noodzakelijk zijn.