24 maart 2023

De bekendste Zundertenaar is binnenkort jarig. Vincent van Gogh viert 30 maart zijn 170e verjaardag. Rondom deze mijlpaal worden diverse activiteiten georganiseerd in Zundert, maar ook in Brabant en Nederland.

 

Op 30 maart 1853 werd de beroemde schilder geboren in Zundert

Zijn roots vormden een grote inspiratiebron voor zijn werk, ook in latere jaren. Niet alleen heeft Zundert de schilder beïnvloed. Anders geldt hetzelfde. Zijn sporen zijn nu nog goed te zien in de gemeente. Van het VanGoghHuis en de kosterswoningen tot de wandelingen in de landerijen, waar Vincent graag kwam.

Op verschillende plaatsen en momenten wordt stil gestaan bij de geboortedatum van Vincent van Gogh

We geven u graag een overzicht.

 • Opening tentoonstelling Johan Tahon – Van Gogh • Prediker op zaterdag 25 maart 2023 om 15.00 uur in het Vincent van GoghHuis Zundert.
  De Vlaamse kunstenaar Johan Tahon (1965) werkt aan een nieuw monument voor Van Gogh. Aanleiding is een lange voettocht die Vincent begin augustus 1879 ondernam vanuit Cuesmes in de Borinage naar Sint- Maria-Horebeke in de Vlaamse Ardennen om te rade te gaan bij de dominee-schilder Abraham van der Waeyen Pieterszen.
   
 • Presentatie Atlas Van Gogh Brabant op donderdag 30 maart om 10.00 in het Vincent van GoghHuis Zundert
  Diverse locaties in Brabant dragen de sporen van zijn jeugd en zijn familie, liefdes en vrienden. De tekeningen en schilderijen die hij er maakte, zijn nauw verbonden met het Brabantse land. Atlas Van Gogh in Brabant brengt deze bekende en minder bekende plekken voor het voetlicht. Het boek volgt Vincent op de voet langs de gebouwen, locaties en landschappen waar hij verbleef of zich liet inspireren.
   
 • Vincents Groote Liefde op vrijdag 7 april om 14.00 in het Vincent Van GoghHuis Zundert
  Om 170 jaar Van Gogh te laten leven bij de inwoners van gemeente Zundert, delen Stephanie Bastiaansen en Dorris Gommers rondom zijn verjaardag (en daarna) zakjes zonnebloempitten uit aan inwoners van gemeente Zundert. Op deze manier staat heel gemeente Zundert in de zomer vol met prachtige zonnebloemen. De eerste pitten worden geplant in de 'Vincent Pot'. Ook wordt het kunstwerk rondom de zonnebloem van Thijs Segers onthuld.

 

Het college is trots op de meest bekende Zundertenaar en het erfgoed dat hij heeft achtergelaten. Leden van het college zijn daarom aanwezig bij bovenstaande momenten.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zundert-viert-170e-verjaardag-vincent-van-gogh