15 september 2023

"Bied ieder kind van gescheiden ouders een luisterend oor". Dat is de insteek van de campagne voor kinderen en hun ouders in de jeugdhulpregio West-Brabant West. Het start vandaag, op de landelijke Dag van de Scheiding op 15 september. Kinderen en jongeren van 10 tot 23 jaar kunnen op www.villapinedo.nl terecht met vragen als hun ouders uit elkaar zijn of gaan scheiden. De samenwerking met Stichting Villa Pinedo is een initiatief van de negen gemeenten, waaronder gemeente Zundert, in jeugdhulpregio West-Brabant West.

Villa Pinedo biedt een luisterend oor

Op www.villapinedo.nl vinden kinderen en jongeren betrouwbare informatie, tips en tools, en een online-buddy programma. Buddy’s van Villa Pinedo zijn jongeren van gescheiden ouders die hiervoor zijn opgeleid en in het bezit zijn van een VOG. Al het contact is uitsluitend online en er is geen wachttijd. Dat maakt het anoniem, laagdrempelig en er is geen toestemming van ouders nodig voor dit luisterend oor. Ook zijn er geen kosten aan verbonden. 

Daarnaast kunnen beroepskrachten met dit steunaanbod het verschil maken bij problemen tijdens een scheiding of het voorkomen ervan. Het doel is om kinderen en jongeren zo vroeg mogelijk te helpen. Hierdoor kan eventuele inzet van jeugdhulp worden voorkomen of kan een jeugdhulptaject sneller worden afgerond. 

Erkenning en hoop voor kinderen

Kinderen vinden het fijn om met een buddy te praten, omdat die hetzelfde heeft meegemaakt. Het biedt herkenning, erkenning en hoop. Kinderen ervaren zo namelijk dat ze niet de enige zijn. De buddy’s van Villa Pinedo geven ook tips en adviezen aan kinderen als het even niet oké gaat. Of als kinderen zich eenzaam, boos, verdrietig, blij of opgelucht voelen. Hierdoor voelen kinderen zich écht gezien, gehoord en gesteund. En omdat de buddy’s laten zien dat het na een tijd ook weer goed gaat, gaan kinderen er ook weer in geloven dat het met hen goedkomt. Mede dankzij de liefdevolle steun en aandacht die kinderen krijgen, voelen zij zich gemiddeld na 5 maanden sterk genoeg om zonder de steun van een Buddy verder te kunnen. Wel mogen ze altijd weer terugkomen als ze dat fijn vinden. Dit kan anoniem en is voor kinderen kosteloos.

Over Stichting Villa Pinedo

Dit is de grootste jongerenorganisatie voor kinderen en jongeren met gescheiden ouders in Nederland. Dagelijks zetten ruim 400 ervaringsdeskundige jongeren tussen 18 en 27 jaar zich vrijwillig in om anderen te helpen. Zij zijn intrinsiek gemontiveerd om hun ervaringen beteknisvol in t zetten voor kinderen en jongeren die nu hetzelfde meemaken. Villa Pindo heeft materiaal ontwikkeld voor jongeren, hun ouders, hun netwerk, leerkrachten en andere professionals. 

Over Jeugdhulpregio West-Brabant West

In jeugdhulpregio West-Brabant WEest werken negen gemeenten samen om jeugdhulp toegankelijk te maken voor kinderen en gezinnen die het écht nodig hebben. Gemeenten: Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert. 

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/campagne-start-voor-steun-aan-jongeren-van-gescheiden-ouders