28 september 2023

Het college van B&W presenteert de Netwerkbegroting 2024 ‘Op Koers als Zelfbewust Zundert’. Zes actuele Zundertse thema’s vormen de basis van de begroting.  

Het college van B&W wil in 2024 op de huidige voet verder en het coalitieakkoord verder uitvoeren. Er zijn zes actuele Zundertse thema’s die door de hele netwerkbegroting verwerkt zijn:

  1. Betaalbare en duurzame maatschappelijke gebouwen
  2. Goed, gezond en veilig wonen voor iedereen
  3. Vitaler buitengebied
  4. Klimaatadaptatie en energietransitie
  5. Optimale bereikbaarheid en mobiliteit
  6. Optimale dienstverlening

De zes actuele thema's staan op deze plaat (pdf, 814 kb) . 

De Zundertse gemeenschapszin is leidend

We benutten de gemeenschapszin van onze inwoners door in te spelen op acties vanuit de samenleving. Zo vergroten we de kans op breed gedragen ontwikkelingen. Met de grote woonopgave zullen inwoners ook een beroep doen op het voorzieningenniveau. Door dit, naar behoefte, op peil te houden, zorgen we voor aantrekkelijke kernen. De meest urgente verkeersknelpunten worden eerst aangepakt waarbij we zo goed mogelijk aansluiten op gebiedsontwikkelingen. Optimale dienstverlening is daarbij een randvoorwaarde. Dit betekent dat we blijven zorgdragen voor goede afhandeling van informatievragen en initiatieven en stellen ons dienstverlenend op in alle onderdelen van de organisatie, met versneld verkennen van zaakgericht werken.

Bepalen van de Zundertse visie voor 2040

In het nieuwe jaar gaan we aan de slag om tot een visie voor de gemeente Zundert in 2040 te komen. Een toekomstvisie die samen met inwoners en ondernemers, organisaties en gemeentebestuur tot stand komt. Veranderingen in de wereld, landelijk en in de regio hebben voor onze gemeente grote gevolgen. De gemeente Zundert heeft behoefte aan een toekomstbeeld om de keuzes te maken die vandaag de dag nodig zijn.

Financiële onzekerheid vanuit het Rijk

Ook gemeente Zundert heeft last van de financiële onzekerheid vanuit de rijksoverheid. De inkomsten voor gemeenten zijn niet in lijn met de wettelijke taken die gemeenten moeten uitvoeren. Daarnaast zien we een sterke verhoging van de kosten op al bestaand beleid en wettelijke taken. De gemeente Zundert kiest ervoor om door te gaan met de uitvoering en volgt de lijn van de VNG. Desondanks zorgt het college van B&W ervoor dat de OZB maar met 3% stijgt, als gevolg van de hoge inflatie. Ook gaat zij niet bezuinigen. Een inwoner met een eigen huis van circa € 400.000 gaat € 1 per maand meer betalen.

Vervolgproces

De netwerkbegroting vindt u op deze webpagina. De gemeenteraad vergadert op dinsdag 7 november over de netwerkbegroting. Daarna wordt de begroting vastgesteld.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/college-van-bw-presenteert-de-netwerkbegroting-voor-2024