30 november 2023

Gemeente Zundert opent op 4 december een tijdelijke noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen voor de periode vijf maanden. En de gemeente heeft het voornemen om een tweede reguliere opvang te openen op De Krabbebossen. De gemeente doet dit in reactie op de vraag van de landelijke overheid naar extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen.

De vraag naar extra opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen is hoog. In oktober heeft de landelijke overheid alle gemeenten in Nederland opgeroepen om per direct noodopvangplekken te realiseren. In iedere veiligheidsregio gaat het om 200 extra plekken. In de gemeente Zundert openen we daarom een noodopvanglocatie voor 44 Oekraïense vluchtelingen. In de tussentijd werken wij aan het voornemen voor een tweede reguliere opvanglocatie.

De noodopvang is voor vijf maanden

De noodopvang is tijdelijk en is open van december 2023 tot eind april 2024. De noodopvanglocatie is ondergebracht bij een ondernemer aan de Ettenseweg in Rijsbergen. Hier mag de gemeente gebruik maken van de al bestaande wooneenheden die normaal gesproken tijdens het teelt- en oogstseizoen (van mei tot oktober) worden bewoond door arbeidsmigranten. Nu deze locatie leeg staat, kunnen wij hier dankbaar gebruik van maken.

Tijdens de noodopvang-periode is de gemeente de beheerder van de opvanglocatie. Op de opvang is een locatiemanager aanwezig en er is beveiliging. De gemeente biedt de vluchtelingen ondersteuning waar en wanneer dat nodig is.

Voornemen voor een tweede reguliere opvang op De Krabbebossen

Zoals dit voorjaar aangekondigd, bekijken we of een tweede reguliere opvang voor Oekraïense vluchtelingen mogelijk is op De Krabbebossen in Rijsbergen. Het COA huurt een deel van de gebouwen, en het andere deel kan geschikt gemaakt worden voor Oekraïense vluchtelingen.

Een opvang op De Krabbebossen is van tijdelijke aard, omdat we met de eigenaar afspraken hebben gemaakt over de toekomstige herontwikkeling van het gebied. Hiervoor zouden dan dezelfde afspraken gelden als voor het COA: voor maximaal 3 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging van twee keer 1 jaar.

 

De vervolgstappen

In de komende periode werken we de mogelijkheden en de voorwaarden voor een tweede opvang verder uit. Deze tweede opvang gaat pas in het voorjaar van 2024 open.

De omwonenden van beide locaties worden geïnformeerd en ontvangen een huis-aan-huis-brief. Alle informatie over de opvang van vluchtelingen staat op onze webpagina www.zundert.nl/vluchtelingen. Voor vragen mogen mensen altijd contact met ons opnemen via het telefoonnummer 076 – 599 5600 of mailen naar gemeente@zundert.nl.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/gemeente-zundert-opent-extra-opvang-voor-oekraiense-vluchtelingen