28 juli 2023
afbeelding Neospora

Heb je wel eens gehoord van neospora? Deze eencellige parasiet is één van de belangrijkste oorzaken van (vroegtijdig) doodgeboren kalfjes. Wist je dat hondenpoep een rol kan spelen bij de verspreiding van neospora?


Een besmetting met neospora verloopt meestal van koe op kalf: van de nakomelingen van met neospora besmette koeien is 80 procent ook besmet. Een infectie van deze parasiet leidt vaak niet tot ziekteverschijnselen bij de koe zelf, maar is wel een belangrijke oorzaak van doodgeboren kalfjes. Honden kunnen er ook ziek van worden en zelfs een rol spelen bij de verspreiding van neospora.


De rol van de hond
Als honden een rol spelen bij de verspreiding gaat het meestal om de eigen boerderijhond. Maar ook ‘burgerhonden’ vormen een risico. Honden kunnen namelijk besmet raken als ze nageboortes van besmette koeien opeten of vruchtwater oplikken. Of door het eten van rauw vlees of pens. Een besmette drachtige hond kan de besmetting ook doorgeven aan haar ongeboren puppy’s. Eenmaal besmet kan een hond eitjes van de neospora-parasiet uitscheiden via de ontlasting. Als een koe deze besmette hondenpoep via het voer of het drinkwater binnenkrijgt, raakt ook zij besmet. Een besmette hond blijft een risico, doordat een deel van de honden na een eerste uitscheiding dit later opnieuw doet.


Risico’s hondenpoep vaak niet bekend
Veel hondenbezitters zijn zich niet bewust van de risico’s van hondenpoep voor koeien. Er wordt veel met honden gewandeld over paden langs weilanden waar koeien lopen. Of langs weilanden die worden gemaaid om het gras te voeren of in te kuilen. Als honden in of vlak naast zo’n weiland poepen, neemt het risico dat koeien worden besmet met neospora toe. Besmette eitjes kunnen soms maandenlang overleven op het weiland.


Wat kun jij doen?
Steeds meer boeren wijzen je op het risico van hondenpoep voor hun koeien via een neospora-waarschuwingsbordje aan de rand van hun percelen. Zie je zo’n bordje, dan weet je zeker dat de koeien op of van zo’n weiland eten. Hou je honden in het buitengebied dan ook zoveel mogelijk aangelijnd, ook als er geen bordjes staan of als er geen koeien lopen. Poept je hond onbedoeld toch in (de buurt van) een weiland? Ruim het dan even op. Zo help je de boeren problemen met hun koeien door neospora te voorkomen.


Bron: Royal GD

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/honden-aan-de-lijn-ook-voor-koeien-fijn