27 oktober 2023

Op vrijdag 27 oktober onthullen burgemeester Joyce Vermue en nabestaanden van verzetshelden, het monument ‘ Baken van Vrijheid’. Het monument is ter ere van burgers en militairen, die om het leven zijn gekomen tijdens hun strijd voor onze vrijheid.

Burgemeester Joyce Vermue vertelt: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben inwoners uit onze gemeente zich ingezet voor de vrede en vrijheid van ons allemaal. Als burger of als militair. Een aantal van hen zijn daarbij om het leven gekomen. Ook na de Tweede Wereldoorlog en tot op de dag van vandaag zetten militairen uit onze gemeente zich nog steeds in voor de vrede en vrijheid in missies overal ter wereld. Om eer en respect te betuigen aan hun inzet en de herinnering daaraan niet verloren te laten gaan is het monument tot stand gekomen.

Bij de onthulling namen ook nabestaanden van de personen, die op het monument vermeld staan aan het woord.  Nabestaanden van families, die gered zijn door deze verzetshelden waren aanwezig. Voor vele van hen is het een emotioneel moment. Ook al is een oorlog beëindigd, de gebeurtenissen werken generaties lang door.

 

Baken van Vrijheid

Het monument is geplaatst in het perkje naast de Bredaseweg 2. Het pand maakt in de nabije toekomst plaats voor de Ropsentuin. ‘Baken van Vrijheid’ staat symbool voor een groot verdriet, voor alle gaten die zijn geslagen, maar het geeft ook hoop. Op de vierkanten zuil staan de namen vernoemd van de mensen, die zijn omgekomen tijdens de strijd voor onze vrijheid in de Tweede Wereldoorlog. Bovenop de zuil is een vlam, dat symbool staat voor de herwonnen vrijheid. Verlichting aan de binnenzijde schijnt door de open randen van de zuil. Het monument is ontworpen door Steven van Erck en uitgevoerd door Robin Jochems.

 

Verhalen van het verzet

De namen en portretten van vijf mensen uit het verzet staan op 1 kant van het ‘Baken’. Dit zijn Reinier Dalhuisen, Johannes van Buitenen, Jacques de Weert, Gerrit Wiechert Kleisen en Nico van Oosterhout. Zij zijn door verraad in de oorlog omgekomen. Via een QR-code lezen mensen over de bijzondere daden die deze verzetsmensen hebben gedaan.

Lees hier de hele toespraak (pdf, 96 kb)  van burgemeester Joyce Vermue. 

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nabestaanden-verzetshelden-en-burgemeester-onthullen-herdenkingsmonument-baken-van-vrijheid