26 juni 2023

Op woensdag 5 juli is het Oogstfeest bij Boomkwekerij Den Eldert. Het college van B&W heeft het principeverzoek van deze ondernemers en van hun buurman, boomkwekerij Van Dijck goedgekeurd. Via de werkwijze van Zundert Floreert kwamen ze in gesprek met verschillende belanghebbenden, waardoor ze tot een plan zijn gekomen dat meerwaarde biedt voor een groter gebied.

 

Gerard en Frank Jochems en Glenn van Dijck hebben ambitieuze plannen om het bedrijf uit te breiden. Niet alleen maken de plannen het mogelijk voor beide bedrijven uit te breiden. Maar het gaat ook meerwaarde bieden aan het gebied De Eldert. Het landschap, de ecologie en de waterhuishouding gaan straks vooruit. ‘Water’ staat centraal in hun plannen, wat in deze tijden van klimaatverandering en droogte ontzettend waardevol is. Water is immers schaars. Het bedrijf heeft nu al fors geïnvesteerd in de reductie van het watergebruik, mechanisch schoffelen en de ondernemers doen mee met het project ‘zicht op water’. In het nieuwe plan leggen zij ook een grote infiltratiezone aan. Zo wordt het water in het gebied vastgehouden en lokaal geïnfiltreerd. Daarnaast wordt een belangrijk cultuurhistorische ontginningslijn in het landschap versterkt en ingericht voor meer biodiversiteit.

 

Ideeën kwamen samen via Zundert Floreert

Gerard Jochems, Frank Jochems en Erik van Dijck kwamen met het waterschap en Treeport in gesprek via de werkwijze van Zundert Floreert. De werkwijze van Zundert Floreert is een nieuwe manier van werken tussen inwoners, (agrarische) ondernemers, belangenorganisaties, gemeente, waterschap en provincie. Vanuit deze werkwijze wordt er gekeken naar alle belangen om zo meerwaarde te creëren, niet alleen vanuit 1 perspectief, maar voor een heel gebied. Deze aanpak leverde in de afgelopen 5 jaar maar liefst 250 initiatieven, zeven gebiedsvisies en een nieuwe manier van samenwerken op! Dat is in het land niet onopgemerkt gebleven. Zo ontvingen de partners in Zundert Floreert begin 2023 de AanDeSlag-Trofee uit handen van minister Hugo de Jonge als erkenning van onze aanpak.

 

Kom ook naar het Oogstfeest op 5 juli

Dan geven familie Jochems en familie Van Dijck een rondleiding op hun boomkwekerij. En we laten zien wat we hebben geoogst in Zundert Floreert en wat nog aan het groeien is.

 

Oogstfeest: is open voor alle inwoners

  • 15.00 - 18.00 uur;
  • Locatie: In de loods van Boomkwekerij Den Eldert;
  • Eldertstraat 16 in Klein Zundert.

 

Meld je aan via deze aanmeldlink of mail naar gemeente@zundert.nl.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/nieuw-bedrijfsplan-voor-boomkwekerij-den-eldert-en-van-dijck-met-forse-investeringen-in-duurzaam-watergebruik