12 juli 2023

Achtmaal is twee straten rijker: de Aloysius Bodenstraat en Lambertus van der Meerstraat. Dit zijn de straten in nieuwbouwplan Achter ’t Packhuis, beiden vernoemd naar leiders van het verzet Achtmaal. Burgemeester Vermue onthulde zojuist – samen met nabestaanden en kinderburgemeester Ties – de straatnamen.

In Achtmaal wordt gebouwd aan een nieuwe woonwijk met 40 woningen: Achter ’t Packhuis. Een woningbouwproject omgeven door groen en water. Een mix van vrijstaande woningen, bouwkavels, hoek- en tussenwoningen, twee-onder-één-kapwoningen en levensloopbestendige woningen, maakt het plan erg divers.

Zojuist werden, onder toeziend oog de toekomstige bewoners, de straatnamen voor dit plan onthuld:

 

Aloysius Bodenstraat

Aloysius Boden - roepnaam Louis - woonde aan de Achtmaalseweg 169. Hij was molenaar van beroep en ook leider van het verzet Achtmaal. Samen met Bert van der Meer hielp hij bij de ‘escapelijn’: een weg waarlangs piloten en anderen ontsnapten naar België. Hier gaf Louis hen over aan de ‘Witte Brigade’: de Belgische verzetsbeweging. Hij ontving hiervoor het General Eisenhouwer- en Air Chief Marshal Tedder Certificate.

 

Lambertus van der Meerstraat

Lambertus van der Meer – roepnaam Bert – woonde met zijn gezin in Achtmaal. Hij was veldwachter en leider in het verzet Achtmaal. Ook Bert was belangrijk bij de ‘escapelijn’. Doordat Bert veldwachter was, kon hij ook na ‘sperrzeit’  (de avondklok) vrij op straat lopen. Voor zijn hulp bij de ‘escapelijn’ ontving Bert het General Eisenhouwer- en Air Chief Marshal Tedder Certificate.

Bert is ook belangrijk geweest voor het verzet op nationaal niveau. Op 27 oktober 1944 kwamen de Amerikanen van de 104e Infanterie Divisie – beter bekend als de Timberwolves – Achtmaal binnen. Hun luitenant-kolonel Kelleher kreeg van Bert van der Meer papieren met inlichtingen over de Duitse verdedigingswerken die zeer bruikbaar waren. Deze onbetaalbare vondst hebben vele levens gespaard en een erg belangrijke rol gespeeld in de laatste Britse aanvallen, zeven maanden later.

 

Eerbetoon aan twee bijzondere mensen

Burgemeester Vermue sprak in haar toespraak over een eerbetoon aan twee bijzondere mensen: ‘Ik hoop dat u, bewoner van één van de huizen hier in deze twee straten, veel woonplezier zult vinden. En dat u deze bijzondere straatnamen zult zien als eerbetoon aan twee bijzondere mensen uit onze lokale geschiedenis’.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/straten-achter-t-packhuis-dragen-naam-achtmaalse-verzetsstrijders