20 januari 2023

Marleen Hendrickx heeft vrijdag 20 januari de cultuurprijs van de gemeente Zundert, Goede Grond, ontvangen. Ze kreeg de prijs voor haar bijzondere bijdrage aan cultuur in de gemeente en daarbuiten. De theatermaakster oogstte landelijk veel lof met haar theatervoorstellingen X Y I en de X Y WE, over de intersekse ervaring van haar en haar spelers.

 

In 2020 studeerde Marleen af aan de opleiding Theaterdocent Verkort aan de Amsterdamse  Hogeschool voor de Kunsten. Als onderdeel van haar afstuderen maakte ze de solo X Y I en de groepsvoorstelling X Y WE. X Y I is een theatersolo van Marleen Hendrickx over opgroeien zonder te weten wie je werkelijk bent. Samen met de voorstelling X Y WE is het onderdeel van een theatercampagne, die een concrete bijdrage levert aan de emancipatie van intersekse personen in Nederland en België. In X Y WE vertellen zes mensen, van 18 tot 80 jaar en uit alle hoeken van het land, voor het eerst hun verhaal als intersekse persoon. 

 

Vorm en inhoud van grote klasse

De Cultuurcommissie was unaniem: “In een tijd waarin cultuur, noodgedwongen, op een laag pitje stond, heeft Marleen Hendrickx een toneelproductie gerealiseerd van bijzondere klasse, met een grote maatschappelijke impact. Over heel de wereld ervaren mensen van de LHBTIQ+ gemeenschap problemen. Als theatermaker, danseres, actrice, dansdocent en choreagraaf weet zij een taboe te doorbreken dat enorme emoties opwekt bij zowel spelers als publiek. Dat doet zij zowel qua vorm en inhoud met grote klasse. Op deze manier vraagt zij aandacht voor de ruim 200.000 mensen die daar mee worstelen.

 

Cultuurprijs Goede Grond

Cultuurprijs ‘Goede Grond’ wordt uitgereikt aan een organisatie of persoon die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan cultuur in de gemeente Zundert. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €500,- en een uniek kunstwerk, die speciaal voor deze gelegenheid is ontworpen.

Inwoners kunnen nominaties voordragen. Een onafhankelijke cultuurcommissie beoordeelt de binnengekomen nominaties.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/theatermaakster-marleen-hendrickx-ontvangt-cultuurprijs-goede-grond