25 september 2023

Ieder individu kan al een bijdrage leveren aan een betere, duurzame toekomst. Daarom staat gemeente Zundert vandaag, op de wereldwijde Global Goals dag, stil bij de kracht van ieder individu. Op alle basisscholen is het voorleesboek ‘De Regenmaker’ uitgereikt. Burgemeester Vermue las het boek voor op de St. Jozefschool in Wernhout.

Schoon water, einde aan armoede, gelijke rechten voor iedereen, goede gezondheidszorg, en klimaatverandering aanpakken: Allemaal doelstellingen met een lokale én een internationale dimensie. De Verenigde Naties heeft 17 werelddoelstellingen opgesteld om hier aan te werken. Wereldwijd, landelijk en lokaal dragen wij elk op onze eigen manier bij aan de realisatie daarvan. Daarom heeft de gemeente Zundert zich in 2019 aangesloten bij het ‘Gemeenten4GlobalGoals’-netwerk van Nederlandse gemeenten. Het doel is dat de 17 doelstellingen tot zijn recht komen in het lokaal Zunderts beleid.

 

Voorlezen op basisscholen

Vanochtend las burgemeester Vermue het boek ‘De Regenmaker’ van auteur Kees Klomp & co voor aan leerlingen van groep 5/6 op de St. Jozefschool in Wernhout. Daarna gingen de leerlingen met de burgemeester in gesprek over het boek en hoe je als kind al het verschil kan maken. Doe wat je kunt, want alles dat je doet, draag je bij aan een betere wereld.

De werelddoelstellingen geven wellicht de indruk dat het ver van ons afstaat. Maar dat is allerminst het geval. Deze doelstellingen over onderwerpen zoals minder armoede, minder ongelijkheid en goed onderwijs, zijn juist ook in onze gemeente belangrijk. Zo is ‘minder afval in de natuur en zwerfval tegengaan’ één van de acties van de kinderraad. Het laat zien dat ook kinderen zich hier al heel bewust van zijn,” aldus burgemeester Vermue.

Het voorleesboek is op alle basisscholen in de gemeente Zundert uitgereikt, zodat het in de klas kan worden gelezen en besproken.

 

Over de werelddoelstellingen

Het ‘Gemeenten4GlobalGoals’-netwerk van de VNG ondersteunt gemeenten bij het werken met de werelddoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze doelen zijn immers sterk vervlochten met de opgaven van gemeenten. Alle werelddoelstellingen bevatten subdoelen die direct of indirect raken aan het dagelijkse werk van Nederlandse gemeenten. Gemeenten zijn onmisbaar bij het behalen van de doelen. En omgekeerd vormen deze werelddoelstellingen voor gemeenten een onmisbare leidraad om te werken aan duurzaamheid.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/voorlezen-op-basisscholen-over-het-belang-van-een-duurzame-toekomst