17 oktober 2023

Bijna 79 jaar geleden - op 27 oktober 1944 – werd Zundert bevrijd. Dit gebeurde tijdens Operation Pheasant: een geallieerde aanval waarbij een groot deel van de grensregio Nederland – België werd bevrijd van de Duitse troepen. Op 24 oktober herdenken wij deze bevrijding met het naspelen van Operation Pheasant. Een zogenaamd re-enactment.

Het re-enactment gebeurt regionaal. Zo is er eerder een herbeleving in Nieuwmoer en sluit Operation Pheasant op 28 oktober af in Etten-Leur. Op 24 oktober herbeleven we de operatie in Zundert.

 

Geschiedenis levend houden

‘Herbeleven en herdenken is zo ontzettend belangrijk’ opent burgemeester Vermue over het re-enactment in Zundert. ‘Het brengt historisch besef en laat zien dat we vrijheid moeten koesteren. Door Operation Pheasant opnieuw te beleven, herdenken we onze helden, de slachtoffers én houden we onze geschiedenis levend’.

Het naspelen van Operation Pheasant bestaat uit twee onderdelen: het opstellen van voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog in het centrum van Zundert én een herdenkingsceremonie.

 

Voertuigen Tweede Wereldoorlog in centrum Zundert

Vanaf 11.15 uur staan er voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog in de zijstraten van de Markt. Ook zijn hier soldaten in replica-uniform aanwezig. Een belangrijk stuk van onze geschiedenis landt hier in het hedendaagse straatbeeld van Zundert. Publiek is van harte welkom een kijkje te komen nemen. De voertuigen staan er tot 13.15 uur. Hierna vertrekken deze in colonne richting de herdenkingsceremonie.

 

Herdenkingsceremonie

Zundert werd bevrijd door de 104th Infanteriedivisie, beter bekend als de Timberwolves. Daarom vindt deze ceremonie plaats bij het monument Timberwolves Memorial aan de Meirseweg richting België, net na de rotonde aan de Hofdreef. Tijdens deze herdenkingsceremonie houdt onder andere burgemeester Vermue een toespraak en zijn er kransleggingen. Publiek is ook hierbij van harte welkom.

 

2nd Amored in Europe

Dit evenement wordt georganiseerd door de 2nd Amored in Europe, met ondersteuning van de Nederlandse re-enactment vereniging MARS. Het doel van de 2nd Amored in Europe is mannen en vrouwen die in de periode 1940-1945 gestreden hebben voor onze vrijheid niet vergeten te laten worden. In totaal werken er een kleine 300 mensen uit 17 verschillende landen mee aan dit re-enactment.

 

Verkeersmaatregelen Operation Pheasant

Om Operation Pheasant mogelijk te maken, zijn er op 24 oktober een paar verkeersmaatregelen nodig, namelijk:

  • Van 10.00 tot 14.00 uur zijn beide zijstraten van de Markt afgesloten. Hier geldt dan ook een parkeerverbod;
  • Van 13.30 tot 15.00 uur is de Meirseweg afgesloten, tussen de rotonde Hofdreef en de Egeldonkstraat. Verkeer moet dan omrijden via: Oekelsebaan – Voorste Schaapsdijk – Bredaseweg en andersom.

Wij proberen de overlast tot een minimum te beperkten en hopen op uw begrip.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zundert-herdenkt-bevrijding-met-naspelen-bevrijdingsoperatie