26 juni 2023

Jos Siemons ontving het ereteken uit handen van burgemeester Joyce Vermue tijdens de Blauwe Hap op vrijdag 23 juni. Hij kreeg het ereteken opgespeld voor zijn verdienste in Dutchbat III.

Jos Siemons maakte onderdeel uit van Dutchbat III. De Dutchbatters, die in 1995 uitgezonden zijn naar Srebrenica ontvangen allemaal het Ereteken voor Verdienste in brons gekregen van het ministerie van Defensie. De regering wil daarmee steun aan en verbondenheid met de veteranen van Dutchbat III uitdrukken. Burgemeester Joyce Vermue: “De wereld liet het op een verschrikkelijke manier afweten. Dutchbat III zat in Srebrenica in een onmogelijke positie. We kunnen de tijd helaas niet terugdraaien. Wat we wel kunnen, is alsnog de erkenning en waardering uitspreken naar hen die het zo verdienen, zoals Jos Siemons.”

 

Srebrenica

In 1995 vermoordden Bosnisch-Servische troepen ruim 8.000 islamitische mannen en jongens na de val van een enclave die door de Nederlanders werd bewaakt. De Nederlandse blauwhelmen konden de massamoord niet voorkomen. Veel veteranen kampen sindsdien met het gevoel dat ze in de steek gelaten zijn en dat het ministerie van Defensie niet voor hen zorgde. Vorig jaar adviseerde een commissie het kabinet met eerherstel te komen en 'erkenning en waardering' uit te spreken.

 

Vrijdag werden de veteranen uit Zundert in het zonnetje gezet

Een dag voor de Nederlandse veteranendag in Den Haag. Zoals de traditie in de krijgsmacht beschrijft, werd er een Blauwe Hap gegeten, waarbij burgemeester Joyce Vermue haar dankbaarheid uitsprak. ’S Avonds verzorgde de fanfare Bereden Wapens het Anjerconcert in het Koutershof, als eerbetoon aan de veteranen.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/zunderts-veteraan-jos-siemons-ontvangt-ereteken-van-verdienste-in-brons