Opvanglocaties

De gemeente heeft twee opvanglocaties:

  • een opvang aan de Laguitensebaan 45-B in Rijsbergen. Dit is sinds april 2022 open. Hier verblijven circa 60 Oekraiense vluchtelingen. 
  • een opvang aan de Krabbebossen in Rijsbergen. Deze gaat in mei 2024 open. Hier is plek voor 50 Oekraiense vluchtelingen. 

De gemeente is beheerder en aanspreekpunt op beide opvanglocaties. Op de opvang is een locatiemanager aanwezig, en er is beveiliging. De gemeente ondersteunt de vluchtelingen waar en wanneer ze dat kan, zodat ze mee kunnen doen in onze maatschappij. Zoals ondersteuning bij het vinden van werk tot zorg en onderwijs.

Word vrijwilliger

Wil jij iets betekenen voor de vluchtelingen uit Oekraïne? Word buddy! 
Een buddy is een vrijwilliger die een vluchteling helpt met verschillende aspecten van het nieuwe leven in Nederland. Het gaat om praktische zaken, maar ook op sociaal gebied kan een buddy veel betekenen.Wil jij iemand helpen? Een boodschap doen of helpen met vervoer? Of gewoon een wandeling maken? Meld je dan aan als buddy. Ga naar www.zundertvoorelkaar.nl en meld je aan.

Wilt u op een andere manier helpen of als vrijwilliger actief worden. Stuur een e-mail naar gemeente@zundert.nl

Opvang bij u thuis

Wilt u gastgezin worden voor een Oekraïnese vluchteling? Dan is het belangrijk dat u uw gast laat inschrijven in de gemeente. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de gemeente via 076-599 56 00.

Op de website van RefugeeHelp www.refugeehelp.nl vindt u actuele informatie over alle zaken die voor uw Oekraïense gast van belang zijn. In zowel het Nederlands als het Oekraïens.

Wilt u de opvang bij u thuis stoppen?

Neem dan  contact op met de Vraagwijzer Zundert. Samen onderzoeken we dan de mogelijkheden. Het telefoonnummer is 076 - 599 56 00 of mail naar vraagwijzer@zundert.nl

Verlaten de vluchtelingen onze gemeente of Nederland?

Neem dan contact op met de gemeente via 076 - 599 56 00 zodat dit kan worden bijgewerkt in de basisregistratie personen (BRP). 

Vragen over het verblijf van Oekraïners in Nederland

We krijgen verschillende vragen over het verblijf van Oekraïners in Nederland. Vragen over onderwijs, financiële ondersteuning, het registreren in een gemeente. Op de website van de Rijksoverheid vindt u steeds de actuele informatie.  

 

Inschrijven in de gemeente

Zodra Oekraïense vluchtelingen in Nederland zijn, moeten zij zich inschrijven bij de gemeente waar ze verblijven. Deze registratie is bijvoorbeeld nodig voor het toekomstige leefgeld. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Bel voor een afspraak naar 076 - 599 56 00.
 

RefugeeHelp.nl: het online startpunt voor vluchtelingen

De website RefugeeHelp.nl is het online startpunt voor vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. De website maakt vluchtelingen wegwijs in Nederland vanaf het moment dat ze hier aankomen. Zo vind je er informatie over huisvesting, gezondheid, onderwijs en werk. De website is beschikbaar in verschillende talen.