27 januari 2024

Er zijn twee nieuwe gemeentelijke onderscheidingen: het Jeugdlintje en de Zundertse Pluim. Laatstgenoemde – de Pluim – is een waardering voor een (éénmalige) prestatie, waar de gemeenschap Zundert trots op mag zijn. Dit kan zijn op het gebied van sport, cultuur, óf voor mensen of dieren in onze gemeente.

De allereerste Zundertse Pluim ooit is zojuist toegekend aan Frans Delcroix. Hij won alle nationale wedstrijden, georganiseerd door de Nederlandse Kruisboogbond.

Frans Delcroix ontving de Pluim eerder vandaag, tijdens de jaarlijkse teerdag van Kruisboogvereniging Nooit Gedacht. Onze burgemeester, Joyce Vermue, overhandigde de Pluim.

 

Kruisboogkampioen Frans

Frans Delcroix is al 51 jaar lid van de kruisboogvereniging, waarvan 31 jaar als bestuurslid. Maar, boven alles is hij een schutter van formaat. Het afgelopen jaar won hij (niet voor het eerst) alle nationale wedstrijden, georganiseerd door de Nederlandse Kruisboogbond: de Koning der Koningen-wedstrijd, de Nationale Kampioenschappen én de Gouden Frans Fakkers Pijl.

Uw schuttersloopbaan verdient een pluim. Niet alleen de vereniging, maar ook de gemeente Zundert is trots op alles wat u heeft bereikt. Ik hoop dat deze onderscheiding een stimulans mag zijn voor anderen, om te proberen uw prestaties te evenaren, in welke sport of traditie dan ook’, sprak burgemeester Vermue lovend over de verdiensten van Frans, vlak voor hij de Pluim kreeg uitgereikt.

 

Over de Zundertse Pluim

De Zundertse Pluim is een onderscheiding voor een eenmalige bijzondere prestatie, waar de gemeenschap Zundert trots op kan zijn. De Pluim kan worden toegekend aan onze inwoners, verenigingen of stichtingen. Verenigingen en stichtingen die de Pluim krijgen toegekend, ontvangen een bronzen Pluim en een oorkonde. Inwoners ontvangen dit ook, plus een bronzen draaginsigne.

Burgemeester Vermue is blij dat er meer mogelijkheden zijn om een onderscheiding aan te vragen: ‘Onze gemeenschap zit vol bijzondere verhalen. Veel inwoners zetten zich (belangeloos) in voor onze gemeente, gemeenschap of inwoners. Zij verdienen enorme waardering. Met de introductie van het Jeugdlintje en de Zundertse Pluim, breiden we de mogelijkheden voor waardering uit. Ik hoop dat er veel aanvragen voor een onderscheiding gaan komen’.

Kijk voor meer informatie over de onderscheidingen op onze webpagina 'Onderscheidingen'.

Delen via e-mail

https://www.zundert.nl/nieuws/nieuwsbericht/artikel/frans-delcroix-ontvangt-de-eerste-zundertse-pluim-ooit