14 maart 2024
Dhr. Monden en wethouder Van Steen op de duofiets.

Meneer Monden en wethouder Van Steen hebben zin in hun fietsronde.

Dhr. Monden en wethouder Van Steen trekken ballonnen van de duofiets.

Meneer Monden en wethouder Van Steen onthullen officieel de duofiets door de ballonnen eraf te halen.

Dhr. Monden wordt geholpen op de duofiets.

Meneer Monden wordt geholpen op de duofiets.

Dhr. Monden en wethouder Van Steen fietsen weg.

Samen vertrekken meneer Monden en wethouder Van Steen voor hun ronde door Zundert.

Een heugelijk moment zojuist voor de deur van woonzorgcentrum De Willaert: hier onthulde wethouder Sociaal Domein, Wesley van Steen, de eerste publieke duofiets in de gemeente Zundert. Deze fiets is voor alle inwoners die fietsen leuk vinden, maar dit niet meer zelfstandig kunnen. Met de duofiets kunnen zij – samen met een naaste – genieten van een ontspannen ronde fietsen.

 

Te reserveren door alle inwoners

Wethouder Van Steen sprong gelijk op de fiets om een rondje door Zundert te maken. Dit deed hij niet alleen: dhr. Monden (93) fietste met hem mee. Meneer Monden woont al 11 jaar in het Nonnekeshof, een woonlocatie die niet bij Avoord hoort. ‘Er reden al duofietsen door onze gemeente. Maar, deze zijn eigendom van Avoord én dus bedoeld voor leden van Avoord. Deze publieke duofiets is te reserveren door al onze inwoners, bijvoorbeeld door meneer Monden’, zegt wethouder Van Steen hierover.

 

Kom buiten, beweeg, doe mee en geniet’

De duofiets is een soort tandem. Alleen, de fietsers zitten niet achter elkaar, maar naast elkaar. Wel zo gezellig. ‘Gebruik van de duofiets is laagdrempelig. Het helpt naar buiten te gaan én in beweging te komen, juist bij de doelgroep waarvoor dit zo belangrijk is. Daarnaast zorgt het dat mensen mee kunnen blijven doen. Ook hebben zij een gezellige activiteit met een naaste. Kortom, ik zie alleen maar voordelen’, aldus wethouder Van Steen. ‘Dat de fiets maar veel gebruikt wordt. Zeker met het mooie weer op komst’.

 

Budget voor ideeën die sport, bewegen, gezondheid of meedoen aanmoedigen

Het initiatief voor een publieke duofiets is aangedragen door Avoord én komt voort uit het Lokaal Sportakkoord. ‘Bij Avoord kregen we veel aanvragen van buurtbewoners of zij ook gebruik konden maken van de duofiets. Zo ontstond het idee voor een duofiets voor de wijk’, aldus initiatiefneemster Marian Roest, Beweegcoach bij Avoord, over ontstaan van het initiatief. Om dit idee uit te voeren, zocht zij samenwerking met de buurtsportcoaches. Vanuit het Lokaal Sportakkoord is uitvoeringsbudget beschikbaar voor ideeën die sport, bewegen, gezondheid of meedoen aanmoedigen.

 

Duofiets reserveren

Avoord coördineert het gebruik van de duofiets. Het reserveren van de duofiets gaat via hun website. Kies hier voor ‘Duofiets: De Willaert voor de wijk’. Voor gebruik van de duofiets wordt een kleine bijdrage gevraagd van €3.- per dagdeel. Inwoners die voor het eerst op pad gaan met de duofiets krijgen een korte instructie.